Werk en social media komen in conflict

Verpleegkundige zet foto’s van patienten op Facebook, werkgever neemt stappen.

De NVSHV heeft over dit onderwerp al eens eerder bericht.Werk en social media kan je beter gescheiden houden, zelfs een tekstbericht kan al voor problemen zorgen.

Een verpleegkundige uit het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft foto’s van medische ingrepen op zijn Facebookaccount gezet. Op die manier waren ze voor iedereen zichtbaar. Op de afbeeldingen zijn onder meer operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto’s te zien. De Volkskrant heeft de foto’s via een anonieme tipgever gekregen en ingezien maar zal ze om privacyredenen niet publiceren.

De foto’s zijn niet direct herleidbaar naar personen; er staan bijvoorbeeld geen namen bij. ‘Maar dat maakt op zichzelf nog niet veel uit’, zegt hoogleraar recht en de informatiesamenleving in Leiden Gerrit-Jan Zwenne. ‘Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge regels. In deze situatie kan dat eigenlijk alleen als de patiënt expliciete toestemming heeft. In alle andere gevallen is het ondenkbaar dat je die verspreidt.’ Die toestemming is niet door de patiënten gegeven, blijkt uit een verklaring van Isala.

En dat maakt het kwalijker, zegt Zwenne. ‘Want de gepubliceerde foto’s of situaties kunnen te herleiden zijn tot een persoon. Iemand in de omgeving zou het slachtoffer zou toch kunnen herkennen.’

Herleidbaar

Dat vindt ook de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder benadrukt dat naast het privacybezwaar ‘er op heel veel fronten iets aan te merken is op het verspreiden’ van deze medische gegevens. De beelden kunnen ook ‘herleidbaar zijn’ en ‘dan mag je ze niet op een publieke pagina zetten’.

De man die de foto’s plaatste, is als zogeheten PEG-verpleegkundige werkzaam bij het Isala. Hij doet onder andere de verzorging van een PEG-sonde, waarmee sondevoeding in de maag stroomt. Op verschillende momenten in februari van dit jaar, en volgens de tipgever ‘regelmatig’, publiceerde hij foto’s van zijn diensten. Zo schreef hij op 25 februari bij een foto van besmeurde plastic lepels: ‘Wederom had ik geluk tijdens mijn nooddienst….zelfde patiënt…andere lepels’. Drie dagen later postte hij vier ‘inwendige’ foto’s van de keel van een patiënt waarin iets vastzat.

Lees verder bij de bron van dit bericht, de Volkskrant