SEH OLVG luidt noodklok om alcoholgebruikers

Het OLVG luidt de noodklok over de overlast van alcoholgebruikers op de Spoedeisende Hulp.

Zeker tweederde van de patiënten die op een vrijdag- of zaterdagavond de Eerste Hulp binnenkomt, heeft te diep in het glaasje gekeken. Sommigen schelden, spugen, dreigen en gooien met spullen.
“Drank staat met stip op één. Er is vaak een piek rond tien uur ’s avonds na een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel en een piek rond vieren als de cafés sluiten,” zegt Michiel Gorzeman, arts en medisch manager van de Spoedeisende Hulp van het OLVG.
De meeste patiënten zijn tussen de twintig en veertig jaar en zijn van hun fiets gevallen. “Ze komen met hun fiets in de tramrails terecht en vallen op hun kin. Het gevolg is dat we hier veel hoofdwonden en ook gebroken kaken zien.”

Agressief
De overlast is groot. “Ze zijn vervelend en onrustig. Ze hebben geen zin om te wachten op een behandeling en worden agressief.” Met alle gevolgen van dien. Ze kotsen op de vloer, vallen andere patiënten lastig, plassen of poepen op de grond, spugen artsen en verplegers in het gezicht.

“Ik heb weleens wat naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Er is vaak maar een oplossing: platspuiten of vastbinden.”

Balie
Gorzeman merkt dat er onder verplegers en artsen een bepaalde ‘gelatenheid’ heerst. “Anders houd je het hier niet vol. Dit soort agressie gaat niet in je koude kleren zitten. De mensen achter de balie hebben het het zwaarst, die krijgen de eerste en ergste agressie over zich heen.” Soms is de agressie zo erg dat de beveiliging ingrijpt.

“We willen nu echt aan de bel trekken over de alcoholoverlast. Er moet meer aandacht voor komen in de horecawereld en via overheidsvoorlichting op scholen.
Alcohol is geaccepteerd door de maatschappij maar het brengt een hoop agressie, onrust en veel zorg mee. Er is veel aandacht voor drugs als XTC maar alcohol is een onderschat probleem.”

Lees verder: Ladderzat, agressief en niet in bed te houden [+]

Bron