Workshops congres 2017

Workshops

Op het congres worden 6 workshops gehouden. Je kan deelnemen aan 2 workshops. Lees hieronder meer informatie over de workshops.

Workshop 1 

Een ramp of een uitdaging? “  Bea Visser; Adviseur Crisisbeheersing & OTO – Acute Zorgnetwerk Noord Nederland, Jaap de Geus; Regionale Coördinator ETS – Acute Zorgnetwerk Noord Nederland, Anet Witteveen; SEH verpleegkundige/ETS instructeur- Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Ronald van Dam; Ambulanceverpleegkundige/ETS instructeur-UMCG Ambulancezorg.

Heeft jouw ziekenhuis een rampenplan? Hoe vaak heb je het Zirop getraind of misschien wel echt gebruikt? Onder begeleiding van  ervaren instructeurs krijg je de gelegenheid om met behulp van het EMERGO TRAIN SYSTEM (ETS) te ervaren hoe je zowel op het plaats incident als op de SEH zelf de grootste ramp in een handomdraai weet te managen. Durf jij het aan?

 

Workshop 2 

Zorg voor jezelf: van levensbelang” Ellen Middag, vrijgevestigd GZ-psychologe/traumatherapeut/mindfulness trainer Utrecht

Als hulpverlener zijn we zo gewend aan goed voor de patiënt zorgen, dat we daarbij soms onszelf vergeten. We worden gegijzeld door de drukte van alledag, door de eisen van de regelgeving, de sociale druk die we voelen. Zou het niet lekker zijn daar af en toe even ‘vakantie’ van te kunnen nemen? In deze workshop kom je los van de waan van de dag, onder andere met behulp van mindfulness. Je krijgt handvatten om regelmatig een stap terug te doen, om uiteindelijk daarmee juist vooruit te komen.

Ellen Middag werkt als GZ-psychologe in haar eigen praktijk. Ze heeft ervaring met het begeleiden en behandelen van zorgverleners, en geeft ook mindfulness-trainingen aan deze doelgroep. Ze doet veldonderzoek naar stress bij hulpverleners, waarbij ze de stress op de werkvloer (SEH, ambulance) van dichtbij meemaakt.

 

Workshop 3 

“Niet trekken maar checken”. Van collegiale aandacht naar een geborgd systeem voor peersupport. Anja van t Klooster; SEH verpleegkundige, coördinator peersupport, professioneel trainer en psychodynamisch therapeut/coach

Wat maakt peersupport in het St. Jansdal Ziekenhuis Harderwijk al 15 jaar succesvol? In deze verdiepingsronde worden de fact, tips & trics over peersupport in St. Jansdal met je gedeeld door de grondlegster van dit systeem.

Het wordt een informatieve en interactieve ontmoeting. De “sterktes en zwaktes” van de implementatie en de praktische invoering van een peersupport systeem worden besproken. Want waarom allemaal hetzelfde wiel uitvinden? Dus zorg dat je erbij bent!

Anja van ’t Klooster is ruim 20 jaar verpleegkundige op de SEH, zelfstandig trainer, psychodynamisch therapeut en coach. Sinds 2003 coördinator van het Centrale Bedrijfs Opvang Team in het St. Jansdal Ziekenhuis. In haar werk als coach/therapeut heeft zijn o.a. te maken met hulpvragen op het gebied van ingrijpende of schokkende ervaringen, stress en burn out klachten en verlieservaringen. Als zelfstandig trainer geeft zij training aan zorgprofessionals, brandweer en ambulancedienst, veteranen en dienstslachtoffers m.b.t. ingrijpende of schokkende gebeurtenissen tijdens het werk.

 

Workshop 4 

Closed Loop Communications in acute situaties” en andere CRM-technieken, Nienke Sonneveld, SEH arts KNMG Meander Medisch Centrum Amersfoort.

Nienke werkt al 7 jaar als SEH arts op de SEH van het Meander medisch Centrum. Haar hart ligt bij het opleiden en dan vooral opleiden op de werkvloer middels ‘bedside teaching’ maar ook middels scenario’s en andere praktijkoefeningen. Hoe communiceren we eigenlijk op de SEH en gaat dat wel altijd goed? Geven we altijd de juiste medicatie in de juiste dosering of gaat er ook wel een iets mis? Wat zou Closed Loop Communication kunnen betekenen voor ons werk? We gaan tijdens deze workshop zeer praktijkgericht werken met een echte acteur , kortom een interactief gebeuren. Be there!

 

Workshop 5 

Uitzondering is de norm; een kijkje in het Calamiteitenhospitaal”, Esther de Vlugt, Hoofd opleiding en training Calamiteitenhospitaal Utrecht.

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht  is een unieke voorziening  voor de onmiddellijke opvang  van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. We hebben hier allemaal wel eens van gehoord maar hoe werkt het eigenlijk en is het wel een gebruikt? Wanneer kunnen we er gebruik van maken?

Kapitein Esther de Vlugt is plaatsvervangend hoofd & trainingsmanager van het Calamiteitenhospitaal. Ze  heeft een achtergrond als operatieassistent en hoofd operatiekamers bij Defensie en heeft in die hoedanigheid ook meerdere uitzendingen naar Afghanistan, Balkan en Somalië gedaan.

 

Workshop 6

My heart will go on” Christian Janse SEH-IC verpleegkundige Veltion Zelfstandige
Zorgprofessionals
  en  Drs.  Egon. D. Zwets SEH arts Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Christian en Egon vertellen over de dynamiek van het ECG. Een interactieve workshop op diverse niveaus met onder andere syncope, plotse hartdood en infarcering. Gaat jouw hart hier sneller door kloppen? Kom dan ook!