Wet BIG-2

Wet BIG 2 en de gevolgen voor de SEH

Minister Bruins: definitief een streep door wetsvoorstel BIG-II

Er gaat definitief een streep door het wetsvoorstel BIG-II. Het gesprek over functiedifferentiatie van verpleegkundigen verplaatst zich wat minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) betreft terug naar de verpleegkundigen en de werkgevers. Hij sluit hiermee aan op de bevindingen van A. R. Kan, die na de commotie onder de beroepsgroep over het wetsvoorstel BIG-II als verkenner is aangesteld om de wensen van de betrokken partijen te inventariseren. De bevindingen van R. Kan zijn op 9 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees hier de visie van de NVSHV op verpleegkundige differentiatie: wetsvoorstel BIG II

Op de website is een pagina geopend waar iedereen een vraag of een reactie kan plaatsen omtrent de wet BIG-2 .

Veel ziekenhuizen en categorale instellingen voeren functiedifferentiatie voor mbo- en hbo-verpleegkundigen in. Er komen 2 functies: verpleegkundige en regieverpleegkundige. Dit heeft ook gevolgen voor de SEH-verpleegkundigen en de overgangsregeling.

Schrijf hieronder wat je als SEH verpleegkundige bezig houd omtrent deze voorgenomen wet.

De NVSHV zal alle reacties beoordelen. Eventuele ongepaste content zal worden verwijderd. Er gelden fatsoensregels, ongewenst zijn daarom:

  • het gebruik van ongepast taalgebruik
  • iemand persoonlijk aanvallen

Join the Conversation

  1. Waar ik en vele collega,s op de spoedeisende hulp van het EMC ons zorgen om maken is het feit dat wij met onze specialisaties, de meeste hebben IC en SEH gedaan niet gelijk getrokken worden met een regie vk. U wil niet weten wat een extreme heftige casussen wij in het EMC elke dag zien, en wat een acute zorg wij verlenen elke dag weer. Hele borstkassen worden hier open gezaagd bij wijze van om een leven te redden. Elke dag leveren wij zorg, reviseren zelf, doen klinisch redeneren, volgens protocol maar ook nemen wij zelf de regie in handen als we zien dat de patiënt er beter van kan worden. Wij beoordelen elke dag patiënten op onze klinische blik op urgentie, daar zijn wij voor opgeleid. En zelfs hoor ik nu dagelijks van vele patiënten dat deze wet toch niet kan. Zelfs zij zeggen, hoe moet dit nu??
    Dus stel aub de vraag aan de minister, of laat hem een keer meelopen , laat ons gewoon doen waar we nu al zo goed in zijn. We zijn een topteam op de SEH in het EMC. En dit geldt voor alle gespecialiseerde afdelingen, echt. Wij hebben onze sporen dacht ik wel verdiend. De eindtermen van de gespecialiseerde opleidingen zijn vooral gericht op EBP en klinisch redeneren en het nemen van een regiserende rol. Dus dat zit wel goed. Het gaat niet werken hier als niet elke VK acute onvoorspelbare zorg mag verlenen. Wij moeten dagelijks alle zeilen bijzetten als team.
    Mvg Thelma Van Eijk

  2. De SEH in Nederland draait op de ervaring door de jaren heen op van de verpleegkundige.
    De klinische blik die we ontwikkeld hebben, hoevaak overrulen we het triagesysteem niet, en gaan al zelf aan de slag. Ik wil nu een dokter maar onder tussen start ik vast verneveling, doe de bloedafname’s, monitoring, en als de dokter komt is er al weer veel meer rust. Of had ik moeten wachten op de arts die de regie aanstuurt en dan verdelen we de taken tussen de verschillende bevoegde verpleegkundige. Had natuurlijk het triagesysteem al niet mogen overrulen. Hoe kan ik nog mijn werk doen al ik niet meer mag handelen op mijn ervaring en klinische blik.

    1. – mijn al wat oudere moeder kwam op spoedeisende zorg (heupbreuk na ongelukkige val) en …… werd getriageerd ! Terwijl er geen arbeidsdruk was op de eerste hulp !
      De doenstdoende vroeg om haar medisch verleden en omdat ze altijd gezond geweest werd er voor haar beslist dat ze geopereerd ‘mocht’ worden. In het andere geval zou ze alleen morfine krijgen.
      Ik ben werkelijk geschokt over de onmenselijkheid die tegenwoordig blijkbaar de norm is geworden.
      Ik hoop dat ECHTE mensen aktief blijven en het protocolleren als een leidraad zien. En afwijken als hart en reden elkaar aanvullen.

  3. op onze SEH blijft er 1 verpleegkundige over die de regie zou mogen voeren. Ofwel, sluiten de tent.
    Dus wet van tafel en binnen de zorg zelf regelen met respect voor ieders competenties.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.