Wet BIG-2

Veel ziekenhuizen en categorale instellingen voeren functiedifferentiatie voor mbo- en hbo-verpleegkundigen in. Er komen 2 functies: verpleegkundige en regieverpleegkundige. Dit heeft ook gevolgen voor de SEH-verpleegkundigen en de overgangsregeling.

Schrijf hieronder wat je als SEH verpleegkundige bezig houd omtrent deze voorgenomen wet.

De NVSHV zal alle reacties beoordelen. Eventuele ongepaste content zal worden verwijderd. Er gelden fatsoensregels, ongewenst zijn daarom:

 • het gebruik van ongepast taalgebruik
 • iemand persoonlijk aanvallen

Doe mee met de conversatie

 1. Waar ik en vele collega,s op de spoedeisende hulp van het EMC ons zorgen om maken is het feit dat wij met onze specialisaties, de meeste hebben IC en SEH gedaan niet gelijk getrokken worden met een regie vk. U wil niet weten wat een extreme heftige casussen wij in het EMC elke dag zien, en wat een acute zorg wij verlenen elke dag weer. Hele borstkassen worden hier open gezaagd bij wijze van om een leven te redden. Elke dag leveren wij zorg, reviseren zelf, doen klinisch redeneren, volgens protocol maar ook nemen wij zelf de regie in handen als we zien dat de patiënt er beter van kan worden. Wij beoordelen elke dag patiënten op onze klinische blik op urgentie, daar zijn wij voor opgeleid. En zelfs hoor ik nu dagelijks van vele patiënten dat deze wet toch niet kan. Zelfs zij zeggen, hoe moet dit nu??
  Dus stel aub de vraag aan de minister, of laat hem een keer meelopen , laat ons gewoon doen waar we nu al zo goed in zijn. We zijn een topteam op de SEH in het EMC. En dit geldt voor alle gespecialiseerde afdelingen, echt. Wij hebben onze sporen dacht ik wel verdiend. De eindtermen van de gespecialiseerde opleidingen zijn vooral gericht op EBP en klinisch redeneren en het nemen van een regiserende rol. Dus dat zit wel goed. Het gaat niet werken hier als niet elke VK acute onvoorspelbare zorg mag verlenen. Wij moeten dagelijks alle zeilen bijzetten als team.
  Mvg Thelma Van Eijk

 2. De SEH in Nederland draait op de ervaring door de jaren heen op van de verpleegkundige.
  De klinische blik die we ontwikkeld hebben, hoevaak overrulen we het triagesysteem niet, en gaan al zelf aan de slag. Ik wil nu een dokter maar onder tussen start ik vast verneveling, doe de bloedafname’s, monitoring, en als de dokter komt is er al weer veel meer rust. Of had ik moeten wachten op de arts die de regie aanstuurt en dan verdelen we de taken tussen de verschillende bevoegde verpleegkundige. Had natuurlijk het triagesysteem al niet mogen overrulen. Hoe kan ik nog mijn werk doen al ik niet meer mag handelen op mijn ervaring en klinische blik.

 3. op onze SEH blijft er 1 verpleegkundige over die de regie zou mogen voeren. Ofwel, sluiten de tent.
  Dus wet van tafel en binnen de zorg zelf regelen met respect voor ieders competenties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.