Amsterdamse wethouder wil bonus voor verpleegkundigen die werken in de stad

Verpleegkundigen, agenten en docenten in Amsterdam moeten meer betaald krijgen, vindt wethouder Eric van der Burg. Het werk is hier zwaarder, het leven duurder.

Amsterdamse docenten, agenten en verpleegkundigen werken keihard, onder veel zwaardere omstandigheden dan hun collega’s elders in het land, zegt wethouder Eric van der Burg in een interview met Het Parool. Dat zijn nadelen die kleven aan een baan in de grote stad, zegt hij. En dan moeten ze ’s ochtends en ’s avonds ook nog eens tussen huis en werk pendelen, want een woning in Amsterdam is met deze inkomens onbetaalbaar.

Een ‘grotestedenbonus’ vindt Van der Burg dus op zijn plaats. ‘Een onderwijzer in Zuidoost moet harder werken dan zijn collega in Bloemendaal. Een agent in Amsterdam heeft te maken met zwaardere problematiek dan zijn collega in Blaricum. Iemand die in de Amsterdamse psychiatrie werkt, loopt tegen moeilijkere gevallen aan.’

Vakbonden
De gemeente gaat niet over de salarissen van agenten, docenten en verpleegkundigen. Daarom doet Van der Burg een oproep aan werkgevers en vakbonden om deze drie groepen in grote steden extra te belonen. Hij richt zich ook tot het kabinet, dat de cao’s voor onderwijzers en agenten sluit.

De stad kampt met een tekort aan docenten en agenten, en de komende jaren zijn ook meer verpleegkundigen nodig. Deze beroepsgroepen vergrijzen, veel personeel gaat binnenkort met pensioen. Bovendien is de vraag groot. Amsterdam kampt met bovengemiddelde criminaliteit en heeft veel scholen en ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en verzorgingshuizen.

Uit onderzoek van Sigra, het samenwerkingsverband van Amsterdamse zorginstellingen, blijkt dat de helft van het zorgpersoneel in Amsterdam buiten de stad woont.

Woningen
De bonus moet er ook voor zorgen dat meer van deze werknemers in Amsterdam gaan wonen. Een koopwoning is hier voor mensen met middeninkomens onbetaalbaar; een huis kost gemiddeld 288.000 euro en de prijzen stijgen enorm. Een docent op de basisschool verdient bruto 2300 tot 3600 euro per maand, een verpleger begint met 1800 euro per maand, wat kan oplopen tot maximaal 3300 euro. Een politiesurveillant ontvangt maandelijks 1718 tot 2637 euro.

Huurwoningen voor de middengroepen zijn amper voorhanden. ‘We hebben veel huizen voor lagere inkomens en voor mensen met veel geld. Werknemers in zorg, onderwijs en politie vallen veelal buiten de boot. Wij gaan in Amsterdam heel veel bouwen, ook voor deze groepen, maar het blijft lastig om hen te bedienen, want de prijzen stijgen.’

Onderwijsvakbond AOb is op zich voor hogere lonen, maar gaat niet tijdens cao-onderhandelingen vragen om een toeslag voor Amsterdamse docenten, zegt een woordvoerder. ‘Het is moeilijk te bepalen waar het werk zwaarder is.’

De bond kaatst de bal terug: Amsterdam kan de onderwijzers ook een toeslag geven. Volgens Van der Burg geeft de gemeente de eigen ambtenaren al extraatjes boven op de cao.

(Door: Michiel Couzy)

Bron