Hulpverleners durven geen aangifte te doen

Hulpverleners als brandweerlieden, ambulancemedewerkers,verpleegkundigen en agenten doen vaak geen aangifte van geweld of agressie uit angst voor represailles van de daders. Dat zegt belangenorganisatie Stichting Hulp voor Hulpverleners op basis van een enquête onder ruim 2500 mensen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat nog altijd veel hulpverleners te maken krijgen met verbale of fysieke agressie, bedreiging of intimidatie. Bijna twee derde (63 procent) zegt hier de afgelopen tien jaar mee te zijn geconfronteerd.

“Verdrievoudiging”

Ondanks campagnes van de overheid die deze vorm van geweld moeten indammen, ziet Hulp voor Hulpverleners een toename van het aantal incidenten. Met name de afgelopen drie jaar. “Het is zelfs een verdrievoudiging ten opzichte van 2005/2006. Het varieert van iemand uitschelden tot slaan of schoppen terwijl iemand hulp aan het verlenen is.”

De enquête laat zien dat hulpverleners ook vaak geen aangifte doen omdat ze collega’s niet tot last willen zijn of omdat ze de aangifteprocedures binnen de eigen organisatie niet goed kennen.