Werken met kerst op de Spoedeisende Hulp

Terwijl de meeste mensen met Kerst gezellig samen zijn met vrienden of familie, moet er bij sommige organisaties gewoon gewerkt worden. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van Tergooi Ziekenhuizen in Hilversum en Blaricum bijvoorbeeld. Pauline uit Breukelen is SEH-verpleegkundige in Tergooi. “Dit jaar werk ik op Kerstavond en Eerste Kerstdag.”Breukelen – Pauline werkte vier jaar in een ziekenhuis in Frankrijk op de Spoedeisende Hulp. Toen ze drie jaar geleden terugkwam naar Nederland begon ze in Tergooi. “Het is afwisselend werk”, vertelt Pauline. “Je werkt met zowel kinderen als volwassenen en vaak kun je echt iets betekenen voor de patiënten die binnenkomen.”
Pauline vindt het geen enkel probleem dat ze dit jaar met Kerst moet werken. “De sfeer op de afdeling is gezellig en we krijgen een heerlijk kerstmenu in het ziekenhuis. Op onze afdeling werk je óf met Kerst óf met Oud en Nieuw. Sommige collega’s vinden het leuk om juist met Oud en Nieuw te werken.

.

Dat is een hectische nacht met veel klein leed: rotjes die in de hand zijn afgegaan of vuurwerk dat in iemands oog terecht is gekomen. In de meeste gevallen kunnen de mensen na behandeling weer naar huis. Ik werk zelf liever met Kerst, omdat ik Oud en Nieuw veel leuker vind om met vrienden te vieren. Aan Kerst heb ik eigenlijk een beetje een hekel.”

.

Ook met Kerst is het werk op de Spoedeisende Hulp anders dan normaal. Er komen volgens Pauline vooral veel geriatrische patiëntenbinnen. “Dat zijn kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld een verwaarloosde blaasontsteking of koorts. Ze krijgen bezoek van familie en die besluit dan geschrokken dat het zo echt niet langer kan. Een ander verschil is dat er met Kerst geen sportwedstrijden of trainingen zijn. Er zijn dus geen hockeybal-ongelukjes en minder verdraaide knieën of verstuikte enkels.”
Pauline voelt zich verantwoordelijk voor haar werk: “Mensen moeten bij ons terecht kunnen, niet alleen tijdens de feestdagen, maar altijd, dag en nacht.”

werken kerst 2014

 

Bron: http://www.esthersmid.nl/Portfolio/artikel/werken-met-kerst-op-de-spoedeisende-hulp