Eerste Hulp MCH klaar voor jaarwisseling

“Oud en Nieuw kun je qua drukte omschrijven als twee weekenden achter elkaar.“Iedereen moet werken met de feestdagen. In de nacht van Oud en Nieuw werken er zes verpleegkundigen en een enorm arsenaal aan doktoren.”

“Het is ieder jaar druk, dat begint eigenlijk al begin december”.“Het aantal mensen met vuurwerkletsel wordt steeds minder. Dat waren er altijd tientallen, de laatste jaren tien tot twintig. Maar dat zijn dan vaak wel ernstige gevallen.” Afgelopen week kwam het eerste vuurwerkslachtoffer al binnen. Die persoon moet twee vingers missen. “Het meeste werk hebben we tijdens de jaarwisseling van mensen die zijn mishandeld of onder invloed zijn. Om twaalf uur is de Eerste Hulp meestal helemaal leeg. Dan gaan we buiten even naar het vuurwerk kijken, in de Sirtemastraat wordt vaak veel afgestoken.” Het SEH-hoofd denkt dat ondanks het afsteekverbod rond ziekenhuizen en dierenopvangplaatsen er wel geknald zal worden. “Handhaven lijkt me lastig.”

Minder letsel

“Door afsteekverboden zullen mensen misschien ook minder vuurwerk gaan kopen. Ook hebben campagnes met gruwelijke spotjes hun vruchten afgeworpen.”

Hectisch

Rond 00.15/00.30 begint de drukte op de Eerste Hulp. “Het is een nacht die je een keer meegemaakt moet hebben. De nacht der nachten. In het begin is het nog wel gezellig. Mensen hebben dan nog een leuke dronk. Hoe later, hoe vervelender.” Het ziekenhuis zorgt voor oliebollen voor het personeel. “Maar meestal hebben we daar pas tijd voor om 07.30 als de dienst is afgelopen. Dat komt door de hectiek en de grote capaciteit aan slachtoffers op zo’n avond.” Ook het weer speelt een rol. “Als het droog is, is het meestal drukker dan als het de hele avond regent”. Eén ding is zeker: weer of geen weer. Het MCH is voorbereid.

PHEHBO