MST maakt zich op voor de jaarwisseling

ENSCHEDE – De afdeling Spoedeisende Hulp van het MST is klaar voor de oudejaarsavondpatiënten. Voor woensdagnacht staan er 2 extra verpleegkundigen en 1 extra arts klaar. Want oudejaarsnacht is toch nèt even anders dan andere nachten.

De meest spectaculaire oudejaarspatiënt staat dr. Arie van Vugt, medisch manager van de afdeling SEH, nog levendig voor de geest.

Ontploffend parfumflesje
Het was een jongen van 17 die een glansrijke carrière in het profvoetbal voor zich had. Tot een stel strijkers in een parfumflesje in zijn hand ontplofte. Twee vingers kwijt, oog kwijt. „Wat natuurlijk wel erg was, maar niet levensbedreigend”, relativeert de chirurg. Maar de jongen werd een dag later ontzettend ziek. Pas toen bleek dat het ontploffende glazen flesje een glassplinter dwars door zijn ribben naar zijn hart had geschoten. „Hij heeft het gered, is prima terecht gekomen. Niet in het voetbal natuurlijk. Maar die jongen blijft me altijd bij.”

Valpartijen
SEH-arts, dr Rein IJmker zegt dat de vorige jaarwisseling vrij rustig was, dat wil zeggen: één ernstig oogletsel en twee serieuze handbeschadigingen. Maar artsen en verpleegkundigen zijn in zo’n nacht niet alleen druk met de ‘spectaculaire’ vuurwerkongevallen. „Je ziet meestal ook meer verzwikte enkels en gebroken polsen. Mensen drinken meer, blijven lang op, raken vermoeid en struikelen dus makkelijker, of vallen van de trap”, weet IJmker.

Afsteektijden
„We zijn wel benieuwd wat de nieuwe afsteektijden gaan doen”, zegt Heidi Witbreuk, bedrijfskundig manager van de SEH. „Omdat er niet meer de hele dag mag worden geknald zal er meer vuurwerk in kortere tijd de lucht ingaan, en dat geeft waarschijnlijk een piekbelasting op onze afdeling. Maar dat zien we vanavond wel.”

image-4694703