NVSHV-lid Christien van der Linden wint voor de tweede keer de Anna Reynvaan Praktijkprijs

Donderdag 19 mei is de Anna Reynvaan Praktijkprijs toegekend aan het project ‘Nazorg weglopers van de Spoedeisende Hulpafdeling’ (SEH) van het MCH Westeinde. Initiatiefnemer Christien van der Linden nam de prijs in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Bijzonder is dat Christien van der Linden twee jaar geleden ook al deze toonaangevende prijs won met het opzetten van de low care unit in MCH Westeinde.

Van der Linden won de prijs omdat in haar project de resultaten van wetenschappelijk onderzoek direct toepasbaar zijn in de patiëntenzorg. In het project ‘Nazorg weglopers op de SEH’ worden alle patiënten die vlak vóór of direct nà triage de afdeling SEH van MCH Westeinde verlaten, gebeld door een verpleegkundige. “Vaak wordt gedacht dat deze mensen dan wel niets zullen mankeren, maar dat is onjuist,” stelt Van der Linden, die dit in het kader van haar promotieonderzoek heeft onderzocht. “Patiënten die weglopen hebben soms namelijk toch dringend medische hulp nodig.” Het telefoongesprek duurt gemiddeld tien minuten, variërend van drie minuten (bijvoorbeeld als de klacht vanzelf over is gegaan) tot drie kwartier (als de patiënt nog ziek is, veel wil vertellen of als er advies gegeven moet worden of zelfs verwijzing nodig is). De meerderheid van de patiënten wordt bereikt (60%) en de reacties zijn vaak erg positief: Patiënten zijn dan blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000, – dat de winnaar kan besteden aan een studiereis of stage, en een sculptuur. “Ik was erg verrast om voor de tweede keer deze prijs te winnen. Ik hoorde gisteren dat de jury de inzendingen anoniem beoordeelt, en pas na het aanwijzen van de winnaar hoort wie de genomineerden zijn en waar zij werken.”

Anna Reynvaan Praktijkprijs

Anna Reynvaan is het boegbeeld van de Nederlandse verpleegkunde. Zij stond aan de wieg van de professionalisering van de verpleging, aan het eind van de 19e eeuw. Mede door haar inspanningen ontwikkelde de verpleging zich tot een beroep waarvoor een opleiding nodig was, examens afgelegd moesten worden en waar een inkomen te verdienen was. De praktijkprijs, mede mogelijk gemaakt door de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), gaat naar een initiatief of project van een verpleegkundige dat leidt tot een meetbaar resultaat in de directe patiëntenzorg en is dé prijs voor verpleegkundig Nederland.

Lees hier het onderzoeksverslag van Christien van der Linden.

 

Christien van der Linden

fotograaf : Peter Lowie, AMC

Bron: www.mchaaglanden.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.