Twee NVSHV leden genomineerd

Twee NVSHV leden genomineerd voor Anna Reynvaan Prijs

Binnen de afdeling Spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Haaglanden zijn twee projecten genomineerd voor de landelijke Anna Reynvaan Prijs die het AMC jaarlijks uitreikt. Namelijk het project ‘Nazorg weglopers van de Spoedeisende Hulpafdeling’ van Christien van der Linden en het project ‘Vroegsignalering overmatig alcoholgebruik op de Spoedeisende Hulp’ van Angelique van Gaalen. In totaal zijn er drie genomineerden voor de Anna Reynvaan Praktijkprijs. Uitreiking vindt plaats op donderdag 19 mei in de stadsschouwburg van Amsterdam.

Screening alcoholgebruik

Alle volwassen patiënten worden sinds september 2010 nu op de SEH gescreend op bovenmatig alcoholgebruik. Dit wordt gedaan met een speciale vragenlijst. Het MCH is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op de SEH deze alcoholscreening standaard bij volwassenen patiënten uitvoert. Doel is overmatig alcoholgebruik te signaleren en de patiënt bewust te maken van het drinkgedrag. Ook om te laten zien wat hiervan de mogelijke gevolgen zijn op de korte en lange termijn. Het uiteindelijke doel is het behalen van gezondheidswinst voor de patiënt, het mogelijk verminderen van terugkerend SEH-bezoek en het leveren van een maatschappelijk bijdrage aan het verminderen van overlast en economische kosten die samenhangen met alcoholmisbruik.

Weglopers

Bij het project ‘Nazorg weglopers op de SEH’ worden alle patiënten die vlak vóór of direct nà triage de SEH van MCH Westeinde verlaten, opgebeld door een verpleegkundige. Dit omdat patiënten die weglopen soms toch dringend medische hulp nodig hebben. De gemiddelde duur van een telefoontje is tien minuten, variërend van drie minuten (bijvoorbeeld als de klacht vanzelf over is gegaan) tot drie kwartier (als de patiënt nog ziek is, veel wil vertellen of advies gegeven moet worden of zelfs verwijzing nodig is). Door de telefoontjes kunnen patiënten vaak goed geholpen worden met een zelfzorgadvies of naar de huisarts te gaan. Mogelijk worden dubbelbezoeken zo voorkomen. De meerderheid van de patiënten wordt bereikt (60%) en de reacties zijn vaak erg positief: ‘Ik ben blij dat ik mijn verhaal kwijt kan bij u.”

Anna Reynvaan Praktijkprijs

Anna Reynvaan is het boegbeeld van de Nederlandse verpleegkunde. Zij staat aan de wieg van de professionalisering van de verpleging, aan het eind van de 19e eeuw. Mede door haar inspanningen ontwikkelde de verpleging zich tot een beroep waarvoor een opleiding nodig was, examens afgelegd moesten worden en waar een inkomen te verdienen was.

De Praktijkprijs gaat naar een initiatief of project van een verpleegkundige dat leidt tot een meetbaar resultaat in de directe patiëntenzorg en is dé prijs voor verpleegkundig Nederland.

                   

Angelique v Gaalen                              Christien v d Linden

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.