‘Patiënten liggen in ziekenhuisbedden op de gang, code zwart komt dichtbij’

Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) Tanja van Roosmalen zondag in het praatprogramma KRAAK. van Omroep Brabant.

Ze maakt zich ernstig zorgen over de oplopende coronabesmettingen. “Er wordt laconiek met de coronamaatregelen omgesprongen omdat mensen coronamoe zijn. Wij zijn ook moe.”

Tanja is naast voorzitter van de NVSHV ook verantwoordelijk voor de roosters van de Spoedeisende Hulp van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. “Mijn zorgverlenershart bloedt. De zorg is nog steeds goed, maar het begint wel aan alle kanten te piepen en te kraken. We hebben de eerste patiënten al gehad die in bedden op de gang liggen. Er zijn ook ambulances geweest die hun patiënt in de ambulance moesten houden tot er plek was”, legde Van Roosmalen uit.

De Spoedeisende Hulp is het voorportaal voor de verpleegafdeling en de intensive care. “Ik sprak een collega in Limburg die vertelde dat de helft van de patiënten die binnenkomt coronaverdacht is. Dat is extra intensief want het personeel moet in speciale kleding gestoken worden en de patiënt moet afgezonderd blijven van anderen. Dan begint het op te stroppen en is er een slechtere doorstroom waardoor het systeem gaat haperen bij een continu hoog aanbod van patiënten.”

Bron en lees verder op omroep Brabant

Bekijk hier het interview op Omroep Brabant