SEH Radboudumc krijgt kindvriendelijke traumakamer door donaties voor overleden kind

Dankzij de inmiddels overleden 11-jarig Youri en supportersclub HKN van NEC wordt vandaag in het Radboudumc in Nijmegen een kindvriendelijke traumakamer geopend.

De kamer is zo aangepast dat kinderen de behandeling als minder stressvol moeten ervaren.

Jasper Cillessen, keeper van het Nederlands elftal en Ajax, verricht de openingshandeling. Cillessen is vandaag overigens jarig.

De traumakamer is tot stand gekomen na een inzamelingsactie van de supportersclub HKN van NEC. Eind vorig jaar kwam de club in contact met Youri, een jongen van 11 jaar die leed aan een zeer zeldzame vorm van botkanker.

Zijn verhaal leidde er toe dat HKN besloot zich in te zetten voor kinderen die ernstig ziek zijn of worden en die in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis worden behandeld.

Tijdens de wedstrijd NEC tegen Heracles is er een inzamelingsactie gehouden. Deze actie heeft ruim 15.000 euro opgeleverd voor de traumakamer. Youri overleed in maart. Zijn ouders zijn aanwezig bij de opening van de traumakamer.

Uitzicht op wolken, boomtoppen en de zon

Kinderen komen het ziekenhuis vaak binnen via de Spoedeisende Hulp. Tot nu toe was er geen speciale kamer voor kinderen op de SEH. Uit gesprekken met ouders en kinderen bleek dat hier wel behoefte aan is, omdat het soms lang duurt voordat kinderen naar de kinderafdeling gaan en de kinderen vaak ernstig letsel hebben.

In plaats van in een steriele ziekenhuiskamer, kijken kinderen uit op een wolkenplafond met uitzicht op wolken, boomtoppen, de zon, een luchtballon en vogels. Dit leidt af en heeft ook een rustgevend effect.

Door het licht aan te passen aan de tijd van de dag en speciale geluiden uit de natuur te laten horen, ervaren de kinderen minder spanning en voelen ze zich meer op hun gemak.

bron