Speciaal oogteam komende nacht in het HagaZiekenhuis Den Haag

De oogartsen en gespecialiseerd verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis zijn voorbereid op de oudejaarsdienst. Ze vormen een speciaal oogteam op het Spoedplein op locatie Leyweg. Daar komen tijdens oud en nieuw vanuit de hele regio patiënten met oogletsel naartoe.

Oogarts Zita Boonman heeft jaren dienst gedaan tijdens de oudejaarsnacht. Die van 2011-2012 ligt haar nog vers in het geheugen. “De ene na de andere patiënt meldde zich. Met twee oogartsen, een arts-assistent oogheelkunde en een gespecialiseerd verpleegkundige moesten we in een paar uur tijd 35 ogen heel gauw schoonmaken. Want hoe langer je wacht, hoe groter de schade. Het aantal oogletsels is de laatste jaren gelukkig wel afgenomen. Sinds je op 31 december pas na zes uur ’s avonds vuurwerk mag afsteken is het aantal letsels met tien tot veertien procent gedaald. Nog altijd teveel natuurlijk.”

Gespecialiseerd verpleegkundige Marjo Vervoordeldonk werkt jaarlijks tijdens de jaarwisseling. “Het gaat vaak mis als vuurwerk niet afgaat. Dan willen mensen snel even kijken hoe dat komt. Levensgevaarlijk, want vaak komt de vuurpijl alsnog, maar dan in de ogen.”

Netvlieschirurgen

Als enige in de regio heeft het Hagaziekenhuis twee netvlieschirurgen in huis. Die worden ingeschakeld bij een scheur in het netvlies of als het netvlies al loslaat. Het oogteam werkt efficiënt; vijf jaar geleden werd de ‘oogletselstraat’ ontwikkeld. Daardoor worden patiënten nóg sneller geholpen. Marjo: “Als mensen met oogletsel binnengebracht worden op het Spoedplein gaan ze direct door naar een aparte ruimte waar alles klaarstaat om te spoelen.”

Ineens zie je niks meer

“In de meeste gevallen is er kruit van het vuurwerk in het oog gekomen. Dat moet eruit worden gespoeld. Het brandt in je ogen, ineens zie je niks meer en prikt het vreselijk. Om permanente beschadiging van het hoornvlies te voorkomen – in het ergste geval kan dat leiden tot blindheid – is het noodzakelijk om het oog zo snel mogelijk schoon te spoelen. Nadat het oog is verdoofd, krijgt de patiënt een grote ‘lens’ in zijn oog. Dat is een zakje met vocht waarmee het oog gedurende een half uur wordt gespoeld. Zonodig wordt de behandeling herhaald”, aldus Marjo. “Een vuurwerkongeluk kan ook ernstiger uitpakken: scheurtjes in het netvlies, bloedingen achter het oog of een compleet verbrijzelde oogkas of een gekookt oog. Als de pijl zich in het oog boort, ben je je hele oog kwijt. Naast oogletsels heeft de patiënt vaak meerdere letsels, zoals brandwonden en armletsels. Daar kijkt de (plastisch) chirurg dan naar.”

“Het ergste is dat in meer dan de helft van de gevallen ‘kijkers’ slachtoffer worden”, reageert oogarts Michiel Busch. “Zij kunnen voor de rest van hun leven last houden van hun letsels. Onze beroepsgroep wil het liefst af van het consumentenvuurwerk. Steeds meer organisaties spreken zich uit voor een verbod daarop; wij staan daar helemaal achter. Steek je toch vuurwerk af of ga je kijken, zet dan in ieder geval een vuurwerkbril op.”

Lees het krantenbericht “Oogartsen zijn klaar voor dé nacht” (Algemeen Dagblad – 31-12-2015)

Figure 1a