Medisch Spectrum Twente wijst bij spoedhulp op zorgkosten

Patiënten die bij de spoedeisende hulp van het Medisch Spectrum Twente komen, worden vanaf volgend jaar al bij binnenkomst gewezen op de zorgkosten die ze kunnen verwachten. 

Vanaf 1 januari hangen er affiches in de wachtkamer met een overzicht van prijzen van enkele medische aandoeningen. Aanleiding voor de actie is dat er onduidelijkheid is over voor wie de Spoed Eisende Hulp (SEH) nu precies is bedoeld. Teveel patiënten melden zich onaangekondigd bij de spoedhulp zonder dat ze acuut gewond of ziek zijn.

”Voor de kwaliteit van de zorg is het belangrijk dat patiënten zich op het juiste moment op de juiste plaatsen melden. Dat is de beste garantie voor goede zorg. Ook voorkomen we extra wachttijden op de spoedhulp voor mensen die wel direct hulp nodig hebben”, aldus een woordvoerder.

Kosten
Dat de kosten op de spoedhulp behoorlijk in de papieren kunnen lopen, blijkt uit een prijsopvraag van deze krant bij het ziekenhuis. Een bezoek aan de SEH kost minimaal 180 euro. Dat bedrag is relatief hoog omdat de SEH is ingericht om complexe zorg te bieden. Het minimumbedrag stijgt dus wanneer er meerdere behandelingen nodig zijn. Voor hulp bij vuurwerk in het oog bijvoorbeeld, rekent MST minimaal 250 euro. Voor behandeling van een gecompliceerde snijwond wordt tenminste 590 euro gedeclareerd.

Overzicht
Deze richtprijzen kunnen trouwens per verzekeraar en per ziekenhuis verschillen. MST hoopt met de affiches met het prijzenoverzicht te bereiken dat patiënten voor niet acute zorg aan afspraak maken bij de huisarts of de huisartsenpost. Dat zit in het basispakket en is dus gratis voor de patiënt. Wie naar de SEH van het ziekenhuis gaat, krijgt later eventueel een rekening thuis.

Laagdrempelig
Bijna alle ziekenhuizen in Nederland kampen met het probleem dat de spoedhulp te laagdrempelig is. ZGT loopt in haar ziekenhuis in Almelo landelijk voorop met een oplossing; hier is sinds een paar jaar een centrale toegang gecreëerd voor zowel de huisartsenpost als SEH. Wie niet per onmiddellijk medische hulp nodig heeft, wordt eerst gezien door de doktersassistente of de huisarts. MST krijgt in het nieuwe ziekenhuis ook zo’n gezamenlijke balie. Ook in de ziekenhuizen in Hengelo en Winterswijk gaan de huisartsenposten en SEH’s intensief samenwerken en worden beide afdelingen bij elkaar gehuisvest.

Bron : www.tubantia.nl