Druk? Ja, druk!

Door Christien van der Linden, klinisch epidimioloog Medisch Centrum Haaglanden.

Afgelopen maandag kopte Skipr:  “Opnamestop op alle SEH-afdelingen in Amsterdam” [1]. In de namiddag en vooravond van 27 oktober konden bijna alle ziekenhuizen in Amsterdam de toestroom van patiënten op de SEH niet meer aan. De reden van de enorme drukte is niet bekend. Een woordvoerder van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) vertelt: “Het was een gewone maandagavond, er was geen evenement” [1]. Nu was het op diezelfde avond in Den Haag ook heel druk op de SEH. Ook daar waren er geen bijzondere evenementen, geen aanwijsbare redenen voor de drukte. Uit ervaring weten we dat maandagavonden op de SEH vaak druk zijn. Maar nu was het wel heel erg druk….

Waar voorheen gedacht werd dat crowding en overcrowding alleen op Amerikaanse SEH-afdelingen voorkwam, lijkt het probleem toch ook dichtbij huis voor te komen. In een onderzoek uitgevoerd in 2012 onder  Nederlandse SEH-managers gaf 68% van de respondenten aan dat overmatige drukte een aantal keer per week voorkomt [2]. In dat onderzoek werd overmatige drukte gedefinieerd als de aanwezigheid van meer patiënten op de SEH dan beschikbare behandelkamers en/of het aanwezig zijn van meer patiënten dan het personeel aan kan [3]. De negatieve effecten van overmatige drukte worden veel beschreven in de literatuur. Zo vermindert overmatige drukte de kwaliteit van zorg, leidend tot slechtere gezondheidsuitkomsten van patiënten [4]. Maar wat is precies ‘druk’? En wanneer is het dan precies ‘te’ druk?

Lees hier verder