SEH kan efficiënter

Recent onderzoek in het AMC Amsterdam toont aan dat patiënten sneller en efficiënter worden geholpen als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid krijgen.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat verpleegkundigen meer taken van de arts kunnen overnemen zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Het gaat daarbij om het aanvragen van diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek of een hartfilmpje. De wachttijd op de spoedeisende hulp nam hierdoor bovendien met gemiddeld 14 procent af. In totaal werden ruim zevenhonderd patiënten opgevangen volgens de nieuwe methode.  

Tijdens het onderzoek controleerden artsen achteraf of de verpleegkundige de juiste onderzoeken had aangevraagd. Dat bleek in 93 procent van de gevallen zo te zijn.

Het onderzoek het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam werd uitgevoerd door technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente. Een artikel over zijn onderzoek verschijnt komende maand in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.