Bij spoedeisende hulp is de rek er allang uit

De rek is eruit, stelt Tanja van Roosmalen, voorzitster van de NVSHV

Met regelmaat wordt er gezegd: ‘de rek is eruit in de zorg’. En dat klopt. Dat voelen we ook op de spoedeisende hulp (SEH). Een belangrijke oorzaak is de moeilijkheid om vacatures op te vullen.

Een lang bestaand en structureel tekort aan gespecialiseerde SEH-verpleegkundigen zorgt al enige jaren voor druk op de verpleegkundigen. Al jaren wordt er een beroep gedaan op de flexibiliteit van SEH-verpleegkundigen om de roosters rond te krijgen. En nu kwam (en komt) de Covid-19 pandemie om de hoek kijken, en wordt opnieuw een beroep gedaan op de flexibiliteit en inzetbaarheid van de verpleegkundigen. De urgentie, en de noodzaak om deze crisis het hoofd te bieden werd en wordt op de SEH’s door iedereen gevoeld. De SEH-medewerkers doen dus waar ze goed in zijn; de crisis managen.

Het overgrote deel van de patiënten dat doorverwezen wordt naar een ziekenhuis, komt binnen op de SEH. Daar is Covid een onderdeel geworden van de dagelijks zorg. Elke patiënt die bij ons binnenkomt wordt beschouwd als positief, tot het tegendeel is bewezen. Maar dat betekent nogal wat: opvang van alle patiënten in volledige bescherming en dus meerdere keren aan- en uitkleden per dag. Dit gaat de komende periode alleen maar toenemen, zeker omdat ook het griepseizoen er aan zit te komen.

Op veel SEH’s wordt extra opgeleid om het personeelsgebrek aan te pakken. En hoe goed en noodzakelijk dit ook is, het vraagt toch een extra investering van onze al overbelaste verpleegkundigen. Want ze moeten namelijk begeleiden en coachen. Bovendien wordt hard gewerkt aan de instroom van nieuwe SEH-verpleegkundigen, maar aan de andere kant zien we op de SEH geroutineerde verpleegkundigen vertrekken.

Lees verder op ad.nl