Miljoenen bespaard met permanente huisartsenpost bij de SEH

Door de aanwezigheid van een permanente huisartsenpost is het aantal zelfverwijzers op de SEH van twee Haagse ziekenhuizen sterk afgenomen. En dat scheelt een boel geld.

Mensen met klachten horen normaal gesproken als eerst naar de huisarts te gaan, maar dat gebeurt lang niet altijd. Veel mensen gaan, vaak uit onwetendheid of gemak, zonder verwijzing direct naar de SEH. Jaarlijks kwamen op deze manier 50.000 mensen aan de balie in de twee ziekenhuizen in Den Haag .

Helft werd terugverwezen naar huisarts

Om dat tegen te gaan werd in 2013 in het Haga Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum een huisartsenpost ingericht die 24 uur per dag, zeven dagen per week open is. Zelfverwijzers worden er zoveel mogelijk behandeld door een huisarts en krijgen zo sneller behandeling en een terugverwijzing naar de eigen huisartsenpraktijk.

Ongeveer de helft tot tweederde van de spontane melders werd terugverwezen. Deze route is een stuk goedkoper dan behandeling door een SEH-arts. Een consult bij de huisarts kost 100 euro tegenover het dubbele door een SEH-arts, zegt verzekeraar CZ. In 2013, 2014 en 2015 werd er met de ontlasting van de beide SEH’s zo’n zes miljoen euro bespaard.

Bespaar eigen risico

Maar het loont ook voor de patiënt: “Een behandeling onder verantwoordelijkheid van de huisarts betekent namelijk dat iemand geen beroep hoeft te doen op zijn verplichte eigen risico en daarmee dus direct geld bespaart”, aldus CZ.

De resultaten van de proef in Den Haag zijn ook bij andere ziekenhuizen in Nederland opgevallen. Er wordt nu nagedacht over een manier om deze aanpak om te zetten in iets definitiefs.

Bron