Nieuwe Spoedeisende Hulp AMC is een oase van rust

Het AMC heeft een nieuwe Spoedeisende Hulp. In natuurtinten, en met een fijne akoestiek. ‘Mensen die hier komen zijn angstig, hebben pijn. Dan is een kalmerende omgeving belangrijk.’

Voor wie zich afvraagt waarom artsen in het ziekenhuis nog altijd met een pieper rondlopen: het vervangen ervan door de smartphone is simpelweg een te complexe en te dure operatie. Alleen al het voorzien van mobiele telefoons aan de circa honderd medewerkers van de Spoedeisende Hulp in het AMC bezorgde de ICT-afdeling een punthoofd.

Niet alleen moeten die telefoons het áltijd doen. “Ook wordt er gevoelige patiënteninformatie besproken. Dat vraagt om een goede beveiliging,” zegt Jan Luitse, traumachirurg en hoofd van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het AMC. Maar een nieuwe hightech afdeling met oude piepers – dat is ook weer zo wat. Dus doet de mobiele telefoon zijn intrede – als eerste afdeling van het AMC.

Rust
Luitse staat op zijn spiksplinternieuwe SEH, die vrijdag officieel wordt geopend door burgemeester Eberhard van der Laan. Volgende week dinsdag gaat de eerste hulp in gebruik: 28 behandelkamers, inclusief die van de geïntegreerde huisartsenpost, twee isolatiekamers voor mensen die misschien een besmettelijke ziekte onder de leden hebben, twee shock­rooms, een kamer met CT-scan, kabels met – opgeteld – een lengte van Amsterdam tot Düsseldorf, en dat alles verpakt in natuurtinten.

Rust. Hout. Groen. En een fijne akoestiek. Luitse staat in de ‘lobby’. “We hebben nog heel even getwijfeld over ‘lounge’, maar dat ging ons toch te ver.”

Angstig
De lobby dus. Met kuipstoeltjes, een televisiehoek, kunst, dichtregels op de muur en vloerkleden. Straks wachten hier mensen met gebroken enkels en hoofdwonden, dus ook die rustgevende natuurkleuren zitten niet toevallig op de muur.

“Mensen komen helemaal geladen met negatieve emoties binnen. Ze zijn angstig, hebben pijn, hun agenda loopt in de soep, ze weten niet wat ze te wachten staat, ze zijn onzeker. Dan is een kalmerende omgeving belangrijk.”

Los van de kleurstelling is over de informatievoorziening en de logistiek zorgvuldig nagedacht bij het ontwerp. Na 2,5 jaar tekenen begon de bouw die ook 2,5 jaar duurde.

45.000

De nieuwe Spoedeisende Hulp kan 45.000 patiënten per jaar behandelen. Dat was voor de renovatie 30.000

Nieuw bij het AMC is dat patiënten – als ze op eigen houtje komen – na een medisch onderzoek worden gesplitst in twee groepen: de zwaardere gevallen gaan naar de Spoedeisende Hulp, de lichte naar de huisartsenpost.

Donkere boom
Het is ook een fysieke scheiding, met beide een eigen wachtkamer – pardon, lobby. Kinderen hebben een apart hoekje. Die was er op de oude afdeling ook wel, zegt Luitse: “Maar er stond een grote donkere boom, waar vooral de kleintjes een beetje bang van werden. Dat was niet zo geslaagd.”

Sowieso had de oude afdeling uit de jaren zestig een weinig sussende werking. “Het was een visueel bombardement met allemaal verschillende kleuren. Een heksenketel.”

Het was te klein, met hard tl-licht, en er stonden meubels die al jaren over hun uiterste houdbaarheids­datum heen waren, en zo kan Luitse nog wel even doorgaan. “Als een kabel moest worden vervangen, werd er eentje bijgeklust. Het werd spaghetti, opgelapte meuk.”

En dan het geluid. “Een kakofonie.” Terwijl de stelregel van Luitse is: “Als je op een SEH je stem moet verheffen om je verstaanbaar te maken, dan is het niet goed.”

Glas
Niet alleen voor de patiënten is stilte beter, ook voor de medewerkers. “Het stressniveau is voor de medewerkers hoog zat. Hoe rustiger het is, hoe makkelijker wij elkaar kunnen vinden.” Rust geeft overzicht. En daar is dus volgens Luitse scherp op ingezet bij het ontwerp van de nieuwe Spoedeisende Hulp. De behandel­kamers met dubbel glas zijn dicht, tenzij de patiënt graag wil dat die open staat.

Als de artsen en verpleegkundigen niet bij de patiënt zijn, kunnen ze op schermen zijn conditie in de gaten houden. Dat scheelt een hoop rumoer, en verhoogt de privacy. Alle deuren van de behandelkamers komen uit op één groot plein. Omdat alles zo veel mogelijk uit glas is opgetrokken, zelfs de kamer waar de zorgverleners overleggen, is er veel overzicht. Maar al dat glas kan ook weer worden afgesloten met schermen.

Toekomstbestendig
Ook nieuw is een kamer voor mensen die gewelddadig zijn en moeten wachten op de psychiater. De tafel zit vast en de ramen zijn van onbreekbaar glas. “Ook goed voor delinquenten.” De kamer kan op slot en er zit een ruimte bij waar eventueel een agent kan zitten.

In de traumakamer staat een verrijdbare CT-scan – die stond hoog op de wensenlijst. Een MRI-scan ook, maar die was voor nu nog even iets te begrotelijk, maar zijn kamer is wel alvast ingericht. Toekomstbestendig heet dat.

De capaciteit lijkt dat ook te zijn: want die wordt van 30.000 patiënten per jaar verhoogd naar 45.000 per jaar. Wat overigens niet betekent dat de Spoedeisende Hulp van het AMC nu nooit meer ‘vol’ ligt. “Om de volledige capaciteit te benutten heb je ook meer medewerkers nodig. En die hebben we niet.”

Maar Amsterdam groeit in inwoners, er komen meer toeristen naar de stad en er zit een fusie met VUmc aan te komen, dus als ze moeten groeien, dan zijn er voldoende behandelkamers. “We zijn klaar voor de komende dertig jaar.”

Bron : Het Parool