Oudere op de SEH blijkt vaak mishandeld door mantelzorger

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis screent nu ruim een half jaar op de spoedeisende hulp elke patiënt van 70 jaar en ouder op tekenen van mishandeling. Bij 54 van de 861 onderzochte ouderen was sprake van signalen van mishandeling.

Door Michiel Dekker

Twee op de drie ouderen die worden mishandeld zijn het slachtoffer van ontspoorde mantelzorg. Dat blijkt uit de eerste cijfers van een project van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Bij ontspoorde zorg blijft de patiënt verstoken van professionele zorg, meestal zonder dat de mantelzorger slechte bedoelingen heeft.

Het Bossche ziekenhuis screent nu ruim een half jaar op de spoedeisende hulp elke patiënt van 70 jaar en ouder op tekenen van mishandeling. Bij 54 van de 861 onderzochte ouderen was sprake van signalen van mishandeling.

Ouderenmishandeling is „een blinde vlek in ziekenhuizen”, zegt Jessica Vrolijk, aangesteld als aandachtsfunctionaris voor het thema in het ziekenhuis. Geriater Paul Dautzenberg:

De heersende opvatting is dat één op de twintig ouderen te maken heeft met mishandeling. „Maar de ijsberg onder het topje is groter dan we nu denken”, zegt Dautzenberg. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) laat onderzoek doen naar de omvang van ouderenmishandeling, zo maakte hij vorig jaar bekend.

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) is bezig met een richtlijn over ouderenmishandeling voor zorgverleners in ziekenhuizen. Zoiets bestaat al voor de aanpak van kindermishandeling. De richtlijn moet medio volgend jaar van kracht zijn, zegt NVKG-voorzitter Hanna Willems.

“We nemen aan dat ouderenmishandeling veel meer voorkomt dan wij identificeren”, zegt Willems. „Het aandeel ouderen in Nederland neemt toe. De trend is dat mensen langer thuis wonen, met hulp van mantelzorg. Dat is een groot risico aan het worden. Wij zijn slecht in het herkennen van signalen van mishandeling. Daar moet verandering in komen.”

Bron