Steeds meer zorg stopt, ‘de politiek moet keuzes maken’

Het aantal ziekenhuizen dat de Spoedeisende Hulp tijdelijk moet sluiten, loopt op. Dat ziet de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Er is te weinig gekwalificeerd personeel en het aantal patiënten met complexe problemen stijgt.

“Het laatste jaar is het ongekend”, zegt David Baden, voorzitter van de NVSHA. “We zien dat ziekenhuizen die nog nooit een sluiting hebben moeten afkondigen, nu patiëntenstops hebben.”

Er is geen landelijke registratie van het aantal sluitingen van de Spoedeisende Hulp, maar Baden ziet de drukte in heel het land toenemen. “We horen van al onze collega’s dat er een enorme druk is, waardoor het ook gewoon niet meer leuk is. Je wil gewoon goede zorg kunnen leveren en niet het gevoel hebben dat je met je rug tegen de muur staat.”

Tekort aan personeel

Ook SEH-arts Joris Holkenborg van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem ziet het op zijn afdeling steeds drukker worden. “Vaak hebben we rond 17.00 uur dertig tot veertig patiënten tegelijk op de vloer. Dan kan het gebeuren dat je vol raakt. Soms hebben we nog wel bedden, maar geen verpleegkundigen om de zware zorg te leveren.”

Lees het hele artikel op NOS.nl