Spoedeisende hulp in de knel door groeiend aantal coronapatiënten

De spoedeisende hulp in grote steden moet soms dicht omdat alle beschikbare bedden vol zijn.

Ambulances moeten dan uitwijken naar een ander ziekenhuis. Het gaat om een sluiting van één tot meerdere uren. Dit zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een coronabriefing in de Tweede Kamer. Tot nu toe is dat gebeurd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

“Als een ambulance zijn patiënt niet kwijt kan, dan heb je geen keus”, zegt Kuipers. “Dat leidt tot meer werk voor ambulances, meer werk voor de resterende spoedeisende diensten (SEH’s), patiënten die naar andere plekken moeten.” In sommige steden zijn meerdere SEH’s tegelijk dicht geweest. “We proberen vooruit te kijken en te matchen met regio’s die minder druk bezet zijn.”

Ziek personeel

Wat hem grote zorgen baart, is het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel.

Lees verder op nos.nl