Elke 4 minuten een 65-plusser op de SEH na een valongeval

COVID-19 verhoogt valrisico bij 65-plussers
Het aantal valongevallen en risico op een val blijft elk jaar stijgen. COVID-19 maakt het lastig voor ouderen om fit en mobiel te blijven en er kan sprake zijn van tijdelijke onderbehandeling van ziektes en aandoeningen die een valrisico veroorzaken.

Nieuwe cijfers laten zien dat het aantal valongevallen bij ouderen onverminderd hoog was in 2019. De medische kosten die daar in 2019 mee gepaard gingen overstegen voor het eerst 1 miljard euro. Veel ouderen zijn als gevolg van COVID-19 nu nog minder mobiel en dat maakt de kans op vallen groter. VeiligheidNL roept professionals op om ouderen met verhoogd valrisico vroegtijdig op te sporen. Dit thema staat centraal tijdens de landelijke Valpreventieweek van 28 september t/m 4 oktober.

COVID-19 verhoogt valrisico bij 65-plussers
Het aantal valongevallen en risico op een val blijft elk jaar stijgen. COVID-19 maakt het lastig voor ouderen om fit en mobiel te blijven en er kan sprake zijn van tijdelijke onderbehandeling van ziektes en aandoeningen die een valrisico veroorzaken. Wietske Hoekstra, consultant bij VeiligheidNL: “Wij zien dat ouderen over het algemeen vaker thuisblijven in deze coronaperiode. Ook gaan veel sport- en beweegactiviteiten en valpreventie-trainingen als gevolg van corona niet of in beperkte vorm door. Dit bij elkaar verhoogt de kans dat ouderen vallen nog meer.”

Valpreventieweek: vroegtijdig signaleren van valrisico is essentieel
De eerste belangrijke stap om valongevallen te voorkomen is om ouderen met een verhoogd valrisico vroegtijdig op te sporen. De jaarlijkse Valpreventieweek – dit jaar van 28 september t/m 4 oktober – staat dan ook volledig in het teken van deze opgave.

Lees verder op veiligheid.nl