‘Klap in gezicht zorgverleners’ Massabijeenkomst Amsterdam wekt ergernis bij kenners en politici

Op veel plekken verliep de lockdown-versoepeling zonder grote problemen. Maar op de Dam in Amsterdam kwamen zo’n 5000 mensen samen voor een demonstratie, en tot ergernis van experts, Kamerleden en minister Ferd Grapperhaus werd niet altijd afstand gehouden.

Aanleiding voor het massale protest was de dood van George Floyd, een zwarte man die vorige week overleed nadat een politieagent lang met zijn knie op zijn nek zat. Veel aanwezigen op de Dam droegen mondkapjes, maar anderhalve meter afstand houden was veelal ondoenlijk.

En dat leidt tot afkeuring onder experts en politici. De drukke demonstratie was ‘echt buiten de perken’, reageert justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) vanavond. Dat is ‘pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden.’ Hij wijst erop dat het aan burgemeester Femke Halsema, samen met politie en justitie, was om de betoging te beletten of op te breken. ,,Het demonstratierecht is een grondrecht, maar er moet ten alle tijde wel 1,5 meter afstand gehouden worden”, onderstreept de minister.

Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen”, zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) op Twitter. Fractiegenoot Julius Terpstra spreekt van een ‘klap in het gezicht van de zorgverleners’ die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt.

Lees verder op ad.nl