Ouderen vaak in het weekend naar spoedeisende hulp

Ouderen die het thuis niet redden belanden te vaak onnodig op de spoedeisende hulp. Dat is het gevolg van het snel sluiten van verzorgingshuizen.

Vooral op vrijdag, als de hulp weg is en de toch al drukke huisarts weekend begint te vieren, belanden kwetsbare ouderen steeds vaker op de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis. Het zijn mensen die in de reguliere zorg zijn vastgelopen, niet meer bij de overbelaste huisarts terechtkunnen en van wie de familie en andere naasten die hen bijstaan soms even niet meer weten waar ze naartoe moeten.

Elke vrijdag is het raak. ,,Dan komt een dochter met haar bejaarde moeder en verzucht: ik heb het een paar dagen aangekeken, maar zo kunnen we niet het weekend in”, schetst Karin Rappard, arts op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Wat er aan scheelt? ,,Dat is niet altijd goed vast te stellen in een diagnose, soms is het gewoon ‘algehele malaise’. Wat ook vaak voorkomt is dat mensen vallen.

Lees verder op ad.nl