Staatssecretaris pleit voor 113-telefoonnummer

Tot die tijd is 113 Zelfmoordpreventie bereikbaar via 0900-0113 of www.113.nl

Een 61- jarige man heeft vergeefs geprobeerd contact te zoeken met 113 Zelfmoordpreventie via het niet bestaande telefoonnummer 1-1-3. Twee dagen daarna overleed hij door zelfdoding. Vlak voor hij overleed sprak hij een psychiater. Dat meldde de Volkskrant vandaag. Het is een intens verdrietig bericht en 113 Zelfmoordpreventie leeft mee met de nabestaanden.

Het nieuws komt na een bericht drie weken geleden over een jonge vrouw uit Winschoten. Zij probeerde vlak voor haar zelfdoding contact te zoeken met onze hulplijn via het niet bestaande nummer 1-1-3.

Na het overlijden van deze jonge vrouw heeft 113 Zelfmoordpreventie het Ministerie van VWS gevraagd of er, op zo kort mogelijke termijn, een voicemailbericht kan komen op het nummer 1-1-3 waarmee bellers naar 0900-0113 worden doorverwezen. Tevens heeft 113 Zelfmoordpreventie opnieuw verschillende partnerorganisaties, waaronder GGZ Nederland, nogmaals gewezen op het juiste nummer en het doorgeven daarvan. Ons telefoonnummer 0900-0113 is 24 uur per dag bereikbaar. Vorig jaar werd meer dan 70.000 keer contact opgenomen, per telefoon of per chat.

Staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van VWS hecht groot belang aan zelfmoordpreventie en geeft aan ook zeer geschokt te zijn door het feit dat mensen 113 Zelfmoordpreventie niet hebben kunnen bereiken. Vandaag  kondigde hij aan zich in te zetten voor het beschikbaar maken van het telefoonnummer 1-1-3. Hij wil dit zorgvuldig doen, om te zorgen dat er geen verwarring ontstaat met het nummer 112. Hij vraagt telecomproviders binnen twee weken bellers naar het nummer 1-1-3 door te verwijzen naar 0900-0113. Alle Kamerleden, verantwoordelijk voor gezondheidszorg, vroegen in het algemeen overleg in de Tweede Kamer dit binnen één tot twee dagen te regelen. Ook vroegen zij de minister in te zetten op meer verbreding en verdieping van zelfmoordpreventie.

In alle communicatie-uitingen, via media en partners blijft 113 Zelfmoordpreventie consequent het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het 1-1-3-nummer daadwerkelijk is gerealiseerd. 113 Zelfmoordpreventie hoopt dat de aandacht voor het telefoonnummer de urgentie van zelfmoordpreventie onderstreept. Per jaar doen ongeveer 100.000 mensen een zelfmoordpoging en overlijden ongeveer 1900 mensen door zelfmoord. Het is belangrijk dat het taboe over zelfmoordgedachten verdwijnt en dat mensen die zich zorgen maken om een ander durven te vragen of iemand deze gedachten heeft. Meer informatie staat op www.113.nl.

Bron van dit bericht