Spoedeisende Hulp ETZ TweeSteden moet dicht, oorzaak personeelstekort

De afdeling Spoedeisende Hulp van het ETZ TweeSteden in Tilburg gaat veel eerder dicht dan de bedoeling was. Streefdatum is nu 1 januari 2019. Oorzaak is het aanhoudende tekort aan personeel. 

,De bezetting op de SEH wordt een steeds groter probleem. Er zijn te weinig gekwalificeerde verpleegkundigen beschikbaar”, zegt Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur.

Pas in 2025

Dat de SEH in het voormalige TweeSteden aan de Dr. Deelenlaan op termijn zou verdwijnen, werd in het fusieplan met het St. Elisabeth Ziekenhuis al aangegeven. Maar dat zou volgens planning pas in 2025 gebeuren.

,,De personele problemen van nu, waarmee ziekenhuizen in het hele land kampen, konden we destijds niet voorzien. Maar die dwingen ons er wel toe, om de aangekondigde maatregel flink naar voren te halen”, verklaart Berden.

Of zoals neuroloog en vice-voorzitter Edo Arnoldus van de Verenigde Medische Staf het uitdrukt: ,,Nood breekt wet”.

Medewerkers IC ingezet

Het personeelstekort op de SEH is inmiddels opgelopen tot zo’n 30 procent. Dat wordt vooral opgevangen door medewerkers van de afdelingen Intensive Care en CCU (hartbewaking) in te zetten. ,,Die worden hierdoor zwaarder belast en daar kun je niet mee blijven doorgaan.”

Ruim 50.000 patiënten melden zich jaarlijks bij de ‘EHBO’ op de twee locaties van het ziekenhuis. Vanaf volgend jaar is alleen nog het ETZ Elisabeth aan de Hilvarenbeekseweg beschikbaar voor noodgevallen. Bij de Spoedeisende Hulp in het ETZ TweeSteden kun je dan niet meer terecht.

Alleen aangemelde zorg

,,Het open karakter daar verdwijnt. De SEH blijft wel bestaan voor aangemelde zorg, patiënten dus die met de ambulance worden binnen gebracht.”  Bijvoorbeeld iemand met een hartinfarct die op de afdeling Cardiologie wordt behandeld.

Op beide locaties werken zo’n 125 mensen en dat blijft zo. Van banenverlies is geen sprake, benadrukt Berden. ,,Integendeel, nieuwe SEH-verpleegkundigen zijn van harte welkom.”

Pieken en dalen

Door de sluiting van de post van ETZ TweeSteden en de concentratie van de Spoedeisende Hulp op één plek (locatie ETZ Elisabeth) worden volgens hem zowel de kwaliteit als de doelmatigheid van de zorg verbeterd.

,,Je hebt altijd te maken met pieken en dalen. Nu zit personeel aan de ene kant van de stad soms te wachten op patiënten, terwijl het aan de andere kant overloopt op de SEH.”

Belangrijke publieksfunctie

De plannen worden komende maanden uitgewerkt en met alle betrokkenen, van zorgverzekeraar tot huisarts, verder besproken. Een dergelijke ingrijpende en complexe maatregel op een uiterst belangrijke publieksfunctie dient zeer zorgvuldig te worden voorbereid, beseffen Berden en Arnoldus maar al te goed.

Bron: BD