Top tien ‘gevoelige’ ziekenhuizen blijft hetzelfde als vorig jaar

Maar liefst 99,8 procent van de inwoners van Nederland kan binnen 45 minuten naar de spoedeisende hulp worden gebracht. Tien ziekenhuizen zijn ‘gevoelig’ voor deze norm.

Deze tien ‘gevoelige ziekenhuizen’ zijn dezelfde als in 2017, blijkt uit een analyse van het RIVM.

Volgens de vastgestelde norm moet een patiënt binnen 45 minuten door een ambulance op een seh worden binnengebracht. In de bereikbaarheidsanalyse van het RIVM is berekend welke ziekenhuislocaties met spoedeisende hulp of met acute verloskunde ‘gevoelig’ zijn voor de 45 minutennorm. Wat blijkt is dat voor 33.000 inwoners langere reistijden gelden – voornamelijk bewoners op de Waddeneilanden moeten langer wachten dan gemiddeld. De tien gevoelige ziekenhuizen voor de spoedeisende hulp zijn gelijk gebleven aan vorig jaar. Voor de acute verloskunde is er één gevoelige locatie bijgekomen: het Röpcke Zweers Ziekenhuis.

Spoedeisende hulp

Het peilmoment van de RIVM-analyse is april 2018. In deze maand waren er in totaal 89 afdelingen spoedeisende hulp. Van deze 89 afdelingen zijn er 86 dag en nacht open en 3 zijn alleen overdag en mogelijk ook ’s avonds open. In vergelijking met vorig jaar zijn er vijf spoedeisendehulpafdelingen minder. De afdelingen die inmiddels zijn gesloten, zijn van het HMC Antoniushove in Leidschendam, het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden, de Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht en het Havenziekenhuis in Rotterdam.

Lees verder op zorgvisie