Sluiting SEH in Hengelo rustig verlopen

De sluiting van de SEH in ziekenhuis ZGT in Hengelo is rustig verlopen. Nadat zaterdagavond om 23.30 uur de laatste patiënt was geholpen, meldde zich in de nacht van zaterdag op zondag niemand meer.

„Zondagmorgen om 8.00 uur draaide de beveiliger de deur in het slot. Vlak daarvoor heeft personeel van de SEH bij elkaar gezeten. Dat was voor hen even een bijzonder moment”, aldus woordvoerder Janny Vleerbos van ZGT.

Emotie

Het ziekenhuis besloot in 2017 al om de SEH op 1 april 2018 te sluiten. Aanvankelijk leidde dat tot heftig protest vanuit onder meer de gemeente en politiek in Hengelo. Ook de politieke partij SP roerde zich. De afgelopen weken bleef het uiterst rustig.

„We hebben patiënten goed uitgelegd waarom we dit besluit hebben genomen. Aanvankelijk lieten mensen zich in hun emotie misschien leiden tot negatieve reacties. Daarna was er meer een sfeer van gelatenheid. Misschien zelfs wel begrip”, aldus de woordvoerder.

Baanbehoud

Personeelsleden van de SEH in Hengelo behouden allemaal hun baan. Een deel blijft in Hengelo werken, bij radiologie en de röntgenafdeling. Voor andere medewerkers geldt dat ze nu volledig op de SEH in ZGT Almelo aan de slag gaan. Het team was al gewend om deels in Hengelo en deels in Almelo te werken.

Het is niet te voorspellen waar de Hengelose patiënt voor kiest, nu de SEH in de eigen stad is gesloten. De één gaat naar Enschede, de ander naar Almelo. Dat hangt er vanaf waar iemand woont en welke SEH het dichtst bij is. Verder speelt de aard van het letsel of de aandoening een rol.

Omdat MST in Enschede een Hartcentrum heeft en een regionale functie als traumacentrum, zullen cardiologiepatiënten en mensen met zeer ernstige trauma’s eerder richting Enschede gaan. Daar zit de expertise die ze op dat moment nodig hebben.

Veiligheid

Het verdwijnen van de SEH uit Hengelo zat er al een paar jaar aan te komen. Sinds 2014 was de raad van bestuur van ZGT bezig om de zorg beter te verdelen over de locaties Hengelo en Almelo. In Almelo doet het ziekenhuis de acute zorg, in Hengelo de planbare zorg.

„Dan is het logisch om ook de SEH in Almelo te concentreren, want daar is ook alles aanwezig om de noodzakelijke vervolghulp te geven”, zei bestuurder Ton Ruikes hier eerder over. Hij noemde het een noodzakelijke maatregel om de kwaliteit en veiligheid voor de patiënt overeind te houden.

Het aantal patiënten dat zich in Hengelo op de SEH meldde was overigens al veel kleiner dan in Almelo. Daar worden jaarlijks ruim 23.000 mensen geholpen, in Hengelo een kleine 4.000.

Bron