Griepepidemie zet AMC en VUmc onder druk

Bij het AMC valt veel personeel uit door ziekte en het VUmc meldt een toename van vooral oudere patiënten met griep en complicaties.

De griepepidemie begint nu ook zijn tol te eisen bij de spoedeisende hulpdiensten in de stad. Bij het AMC valt veel personeel uit door ziekte en het VUmc meldt een toename van vooral oudere patiënten met griep en complicaties.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) luidde eerder deze week de noodklok. De beroepsvereniging constateert dat ziekenhuizen onvoldoende zijn voorbereid op de griepepidemie. De griepgolf, nu in zijn negende week, leidt tot meer bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH).

Het gaat vooral om ouderen en mensen met longaandoeningen, die met benauwdheidsverschijnselen worden opgenomen, meldt de beroepsvereniging. Omdat ziekenhuizen niet op piekdrukte zijn toegerust, lopen ze vol en moeten ze een opnamestop afkondigen.

Opnamestops zijn in Amsterdam dagelijkse kost. De SEH neemt tijdens zo’n stop een (paar) uur geen nieuwe patiënten op.

Volgens de NVSHA zijn er onvoldoende isolatiekamers. Dat zijn eenpersoonskamers voor patiënten met griep, die worden gebruikt om het besmettingsgevaar in te dammen.

Dat herkent een woordvoerder van het AMC. “We merken dat we mensen moeten uitplaatsen, omdat we geen isolatiekamers meer hebben.”

Personeel ziek
Het grootste probleem in het AMC is dat ook het personeel zelf door de griep wordt gevloerd. Artsen en verpleegkundigen krijgen weliswaar elk jaar een griepprik, maar het laatste vaccin biedt geen bescherming tegen net die griepvariant die nu de meeste slachtoffers maakt. “Ze vallen bij bosjes om, ook op de SEH. Dat voert de druk wel op,” zegt de AMC-woordvoerder.

In het VUmc wordt ook gekeken naar oplossingen om de grieptoeloop in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld met het werven van extra personeel. En gisteren had het VUmc een overleg met een ziekenhuis in de regio over opvang van grieppatiënten die geen academische zorg nodig hebben. Het OLVG en MC Slotervaart merken weinig van de griepgolf.

In een eerder stadium van de griepepidemie werd al bekend dat scholen in het hele land klassen naar huis moesten sturen, omdat leerkrachten ziek thuis waren gebleven.