Ruim 120.000 mensen met een sportblessure naar de SEH

In 2016 hebben zo’n 121.000 mensen zich met een sportblessure gemeld bij de spoedeisende hulp, blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL

Dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Deels is dat volgens de onderzoekers te verklaren doordat mensen met kleine kwetsuren vaker eerst naar de huisarts gaan.Verreweg de meeste mensen die zich bij de spoedeisende hulp melden komen van het voetbalveld. Zo’n 35.000 voetballers belandden vorig jaar in het ziekenhuis. Het hoge aantal hangt samen met het grote aantal mensen dat voetbalt.

Kinderen en gymles

Op plek twee in de ranglijst staat gymles. In 2016 kwamen 11.000 mensen met een gymlesblessure naar de eerste hulp, iets meer dan een jaar eerder.Kinderen lopen relatief vaak verwondingen op tijdens het sporten: de helft van het totale aantal geblesseerden op de eerste hulp is tussen 9 en 18 jaar oud.

Om een goed beeld te krijgen van de veranderingen in het aantal blessures, is het aantal mensen dat zich op de spoedeisende hulp meldt geen goede graadmeter, blijkt uit het onderzoek. Door veranderingen in het zorgbeleid gaan bijvoorbeeld mensen met een kleine blessure vaker eerst naar de huisarts.

Botbreuken geven volgens de onderzoekers een beter beeld, omdat die altijd via het ziekenhuis moeten om bij de spoedeisende hulp een röntgenfoto te laten maken. Ook dat aantal blijkt licht gedaald te zijn.

Wielrenners

Uitzondering op de dalende trend zijn mensen die aan wielrennen, mountainbiken, hardlopen en fitness doen. Het aantal wielrenners met een botbreuk is sinds 2000 ongeveer verviervoudigd. Het aantal beoefenaars van de andere drie sporten die een botbreuk hebben opgelopen is in dezelfde periode drie keer zo hoog geworden.

Twintig sporters kwamen in 2016 in Nederland om het leven, vooral zwemmers en wielrenners. Ook kwamen vijftien Nederlanders om in het buitenland. Daarbij gaat het met name om bergbeklimmers en duikers.

De geblesseerde sporters maakten in 2016 voor zo’n 150 miljoen euro aan medische kosten, plus 190 miljoen euro kosten aan ziekteverzuim.

Bron NOS