Wie is verantwoordelijk voor het arriveren van de (verwezen) patiënt op de SEH?

De vandaag gepubliceerde casestudy van Christien van der Linden, Annelijn Rambach en Naomi van der Linden gaat over een patiënte met malaria op de SEH.

In het verhaal komen, behalve het verloop van het ziektebeeld bij deze patiënte en de belangrijke ‘red flags’ bij malaria, ook juridische aspecten aan bod. Wie is verantwoordelijk voor het arriveren van de (verwezen) patiënt op de SEH? Wanneer start precies de patiënt-arts relatie op de SEH?

Hieronder een klein stukje uit het verhaal. Het speelt zich af nadat een vrouw voor de tweede keer in 10 dagen tijd contact zocht met haar huisarts. Zij voelde zich grieperig en klaagde over hoofdpijn en moeheid.

Om 16.30 uur verwees de huisarts de patiënte naar de SEH, meteen nadat de bloeduitslag (positief voor malaria P. Falciparum) was doorgebeld aan hem. Secretaresse Deanne begon om 17 uur met haar dienst. Om 18 uur besefte Deanne dat de eerder aangekondigde patiënte nog niet gearriveerd was. Tussen het inschrijven van nieuwe patiënten door belde ze naar het huis van de patiënte: geen gehoor. Ze belde de ziekenhuizen in de omgeving maar ook daar was de patiënte niet binnengekomen. De huisarts die de patiënte had ingestuurd was niet meer bereikbaar. Om 22 uur werd de politie ingeschakeld om naar het huis van de patiënt te gaan. Toen er niet gereageerd werd op de bel werd na kort overleg met het SEH-personeel de deur opengebroken. De patiënte werd comateus aangetroffen.”

Het artikel is gepubliceerd in de International Journal of Emergency Nursing.

Foto bij dit artikel : Secretaresse Deanne van der Vlist