Jaarlijkse toename van comazuipers gestopt ?

Voor het eerst sinds jaren stijgt het aantal jongeren dat zich het ziekenhuis in drinkt niet.

In 2016 waren dat er 791, tegen 931 het jaar ervoor: een daling van 15 procent. Het aantal opnames is terug op het niveau van 2014.

Ook het aantal jonge drinkers tussen de 10 en de 14 jaar neemt iets af, blijkt uit de jaarlijkse cijfers van kinderarts Nico van der Lely, die sinds 2007 bijhoudt hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik. Toch vindt hij het nog te vroeg om te spreken van een echte daling.

Al tien jaar stijgt het aantal opnames van jongeren met alcoholvergiftiging, maar in 2016 stopt die trend dus.

Van der Lely wijst er wel op dat minder ziekenhuizen gegevens hebben ingeleverd dan in 2015. “Zeker is dat het aantal niet toeneemt, dat is al een hele verandering”, zegt hij.

Het is nu afwachten of de omslag de komende jaren doorzet. Dit jaar begint niet hoopvol: het Amphia Ziekenhuis en verslavingsinstelling Novadic-Kentron hebben over de eerste maanden van 2017 al de noodklok geluid over een forse toename van het aantal jonge comazuipers in West-Brabant. “Als het zo doorgaat, is het een verdubbeling van voorgaande jaren”, zeggen zij.

Volgens Van der Lely wordt de omgeving van jongeren strenger. Meer ouders verbieden het drinken. Maar niet alle ouders treden streng op, of zijn op de hoogte van het drinkgedrag van hun kind. Opvallend is dat de meeste jongeren bij hun ziekenhuisopname aangaven dat ze bij iemand thuis dronken zijn geworden. Ze kregen de alcohol vaak via vrienden.

Drankjes als Gold Strike zijn populair en breezer is uit, zegt de kinderarts. “Vaak weten ouders niet eens wat die drankjes zijn, ook niet hoeveel alcohol er eigenlijk in zit.”

Campagnes

Sinds 1 januari 2014 mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Sindsdien proberen allerlei partijen het drinken onder de 18 te ontmoedigen, zoals op scholen en in sportkantines. Maar ook de politie zet steeds strenger in op het bestrijden van alcoholgebruik door minderjarigen.

Bron