Beroep van Bachelor Medisch Hulpverlener opgenomen in Artikel 36a van de Wet BIG

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in april 2017 het besluit genomen dat met ingang van 1 mei 2017 voor de Bachelor Medisch Hulpverlener een experimenteerperiode start.

Met het ‘Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid bachelor medisch hulpverlener’ wordt uitvoering gegeven aan Artikel 36a van de Wet BIG. Dit houdt in dat aan de medisch hulpverlener gedurende een periode van maximaal vijf jaar een zelfstandige bevoegdheid, die in omvang is beperkt, wordt toegekend van een aantal aangewezen voorbehouden handelingen.

De medisch hulpverlener dient te beschikken over het diploma Bachelor Medische Hulpverlening van een door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerde Hbo-bacheloropleiding. Daarnaast verdient het aanbeveling dat de medisch hulpverlener ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners.

Gedurende de experimenteerperiode wordt door een onafhankelijke wetenschappelijke evaluatie onderzocht of de toedeling van de zelfstandige bevoegdheid bijdraagt aan efficiëntere en effectievere zorg waarbij het primaire uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid is gewaarborgd.

De Bachelor Medisch Hulpverlener valt gedurende de experimenteerperiode onder de werking van het tuchtrecht. De tuchtmaatregelen waarschuwing, berisping en geldboete kunnen worden opgelegd voor wat betreft het verrichten van de aangewezen voorbehouden handelingen.

De volledige publicatie vind je hier.