RTLNieuws : Schippers wil snel personeel opleiden voor spoedeisende hulp

Er moeten snel meer verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp worden opgeleid. Dat is een van de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat de spoedeisende hulp de toestroom van kwetsbare ouderen niet aankan.

Minister Schippers van Volksgezondheid zei dat vanmiddag in de Tweede Kamer. Ze reageerde op vragen die SP-Kamerlid Renske Leijten stelde naar aanleiding van een reportage van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat spoedeisende hulpposten in het hele land worden overspoeld door ouderen. Doordat kwetsbare ouderen langer thuis wonen zijn er veel meer incidenten. Vaak gaan ouderen dan direct naar de spoedeisende hulp.

De SP vindt dat er geen spoedeisende hulpposten meer mogen worden gesloten, meer spoedeisende hulpverpleegkundigen moeten worden opgeleid en geen verzorgingshuizen meer mogen worden gesloten

Ten dele tegemoet

Minister Schippers komt de SP maar ten dele tegemoet. Zij vindt dat het probleem vooral moet worden opgelost door goede afspraken tussen acute hulpverleners in de regio’s. Verder ziet zij veel in initiatieven die moeten voorkomen dat ouderen bij elk incident direct naar de spoedeisende hulp gaan en initiatieven die er voor zorgen dat ouderen snel weer naar huis kunnen.

Bron