Zeeuws ziekenhuis: De laatste keer dat een gediplomeerde SEH-verpleegkundige op de vacature reageerde, was drie jaar geleden.

Hoe beter de werkgelegenheid in andere sectoren, des te minder mensen voor een baan in het ziekenhuis kiezen.

Als iemand in pak ‘m beet Middelburg of Kwadendamme pijn op de borst krijgt of in een anafylactische shock raakt door een wespensteek, dan belandt de ongelukkige op de spoedeisende hulp van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes. Daar ontfermt een van de schaarste beroepsgroepen van Nederland zich over de patiënt: SEH-verpleegkundigen.

Hoe schaars zij zijn, blijkt wel uit de geschiedenis van vacaturenummer 16-015: ‘Voor de afdeling spoedeisende hulp zoeken wij op korte termijn een enthousiaste SEH-verpleegkundige.’ Al sinds jaar en dag staat deze vacature op de website van het Zeeuwse ziekenhuis. Maar de laatste keer dat een gediplomeerde SEH-verpleegkundige op de vacature reageerde, was drie jaar geleden.

Tot overmaat van ramp trekt nu ook de economie nog eens aan. Dat klinkt misschien raar in dit geval, ’tot overmaat van ramp’, maar hoe beter de werkgelegenheid in andere sectoren, des te minder mensen voor een baan in het ziekenhuis kiezen, merkt Wim Goudswaard, hoofd intensive care en spoedeisende hulp in het ADRZ. ‘Het is een lang traject om SEH-verpleegkundige te worden – je bent zo acht jaar bezig om alle opleidingen te halen en genoeg ervaring op te doen – en het is zwaar werk. Als er buiten de zorg genoeg banen zijn, zijn die al gauw aantrekkelijker.’ Symptomatisch is de mailbox van het ziekenhuis met open sollicitaties, waarmee mensen zich ook voor andere functies in het ziekenhuis kunnen aanbieden. ‘Onze mailbox zit nu zeker de helft minder vol dan normaal.’

Bron