Daling aantal vuurwerkslachtoffers stagneert

De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers is bijna tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek (.pdf) van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder de ziekenhuizen in Nederland. 

Op de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen werden in totaal 473 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen dezelfde posten 480 mensen hielpen. Wel werden er bijna honderd mensen meer behandeld omdat ze stomdronken waren.

In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf Oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

VeiligheidNL kreeg uitgesplitste gegevens van veertien spoedeisende hulpposten uit zijn vaste onderzoekspanel. De NOS schreef de resterende ziekenhuizen met een SEH aan. Zo kregen we de gegevens van alle ziekenhuizen in ons land.

Het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel is gestegen. Vorig jaar had iets minder dan een kwart van de slachtoffers oogletsel, dit jaar ruim een derde. Het meeste letsel is veroorzaakt door siervuurwerk. Volgens de oogartsen zijn zestien mensen blind geworden aan een oog, tegen vijftien vorig jaar. Bij vijf mensen moest een oog verwijderd worden. Vorig jaar was dat er een.

De oogartsen benadrukken dat het om voorlopige cijfers gaat. Elk jaar gaan er enkele ogen verloren waarvan aanvankelijk gedacht werd dat ze gered konden worden.

Dertig procent van de SEH-patiënten had brandwonden. Eén op de vier liep letsel op aan een hand of vingers, minder dan tijdens de vorige jaarwisseling toen dat ruim een derde van de patiënten overkwam. Er zijn dus meer oogletsels en minder handletsels opgelopen dan vorig jaar.

Lees verder op de bron van dit bericht