Aantal dronken senioren op de SEH neemt toe

Ruim 60 procent van de artsen op de eerste hulp geeft aan zich zorgen te maken om het toenemende aantal beschonken senioren op de eerste hulp. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Max in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoed Eisende Hulp Artsen (NVSHA).

Ongeveer 90 procent van de spoedeisende hulp-artsen krijgt te maken met ouderen die onder invloed van alcohol op de eerste hulp terechtkomen. Bijna de helft van die artsen heeft wel eens te maken met senioren die zich stomdronken melden, zo blijkt uit de enquête.

De meerderheid van de artsen noemt het aantal senioren dat onder invloed op de eerste hulp belandt ‘opvallend’ veel. Driekwart heeft wel eens een patiënt gehad die in beschonken toestand iets brak. De leeftijdsgroep tussen de 55 en 65 jaar oud heeft volgens de artsen het grootste aandeel in meldingen onder invloed: maar liefst vijftig procent. Bij mensen tussen de 65 en 80 jaar is dat aandeel al een stuk kleiner en bij mensen ouder dan 80 jaar komt het zelfs nauwelijks voor.

Stevige drinker
Uit cijfers van het CBS, het RIVM en het Trimbosinstituut bleek in augustus al dat hoogopgeleide ouderen stevige drinkers zijn. Vijftien procent van hen, omgerekend 65.000 tot 70.000 ouderen, is overmatig drinker. Dat is bijna twee keer zo veel als bij jongere hoogopgeleiden. Het advies van de Gezondheidsraad is om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

Bron