Weinig xtc-patiënten op de SEH van het OLVG, maar klachten nog altijd ernstig

Net als in de stad, was het ook op de Spoedeisende Hulp van het OLVG iets rustiger tijdens Koningsdag. Toch werden er nog 150 patiënten binnengebracht. Bij slechts één van de elf drugsincidenten ging het om xtc.

Volgens onderzoek van het Trimbos instituut is het aantal xtc-slachtoffers de laatste jaren wel gestabiliseerd, maar neemt de ernst van de intoxicatie nog steeds toe. Toch moet het risico van de partydrug niet worden onderschat, zegt OLVG arts Femke Gresnigt, arts Spoedeisende Hulp in het OLVG. ‘Wij zien xtc niet als meest frequente probleem van drugs op de Spoedeisende Hulp, maar we merken heel duidelijk dat als ze bij ons komen dat ze heel ernstig ziek zijn.’

Gresnigt krijgt xtc-patiënten in levensbedreigende toestand binnen doordat ze oververhit zijn of bij de pillen teveel water hebben gedronken. Maar ondanks ernstige incidenten, zoals drie doden tijdens het Amsterdam Dance Event in 2014, is het gevaar van xtc relatief, zegt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink. ‘Xtc behoort tot de minder risicovolle middelen. Minder risico dan alcohol dan alcohol, minder dan roken, misschien wel minder dan cannabis. Hangt er van af hoe je de risico’s definieert’, zegt Van den Brink. ‘Je kijkt bij het risico bijvoorbeeld naar de kans op verslaving. Deze is heel groot bij opiaten of bij cocaïne. En die is eigenlijk afwezig bij xtc. Als je bijvoorbeeld kijkt naar lichamelijke consequenties, dan zijn de gevolgen heel groot bij alcohol en die is bij xtc heel beperkt’, voegt Van den Brink er aan toe.

Volgens van den Brink daalt het xtc-gebruik onder jongeren. Het gevaar zit vooral in het feit dat de drug illegaal is en je dus niet weet hoe sterk de pil is en of er ook andere stoffen in zitten. Vaak zit in één xtc-pil al een overdosis, zegt OLVG-arts Gresnigt. Juist daarom zijn van alle drugspatiënten die zij binnenkrijgt, de xtc-gebruikers haar grootste zorg. ‘Meestal worden die mensen na een uur of drie, vier weer wakker en verlaten ze het ziekenhuis. Dus het grootste risico daarbij is voor je het ziekenhuis haalt. En bij xtc kunnen niet altijd voorkomen dat het misgaat, ook al werken we er heel hard aan met alle middelen die we hebben’, zegt Gresnigt.

 

Bron