Vernieuwde Huisartsenpost en SEH hand in hand in MMC Veldhoven

Na de verbouwing zijn de Spoedeisende Hulp en de huisartsenpost letterlijk onder één dak geplaatst en is hun samenwerking nog meer op elkaar afgestemd. De nieuwe Spoedeisende Hulp is vanaf dinsdag 24 mei in gebruik.

Spoedpatiënten voortaan via de huisartsenpost

Momenteel werken de huisartsen van regio de Kempen en omstreken ’s avonds en in het weekend van uit vijf locaties: in Bladel, Eersel, Deurne, Valkenswaard en Veldhoven. Na elf uur ’s avonds kunnen patiënten vanaf 14 juni alleen terecht bij de dienstdoende huisarts in de huisartsenpost in Veldhoven, bij Máxima Medisch Centrum. Alleen de huisartsenpost in Deurne is een uitzondering en blijft ook ’s nachts beschikbaar.

Intensieve samenwerking

Na de inhuizing van de huisartsenpost wordt de samenwerking met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis intensiever. Dan bellen patiënten ’s avonds of in het weekend met hun (spoed)vraag naar één speciaal regionaal telefoonnummer. Van hieruit krijgt de patiënt als het geen spoed betreft een thuiszorgadvies of wordt hij, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten, naar het juiste loket doorverwezen en wordt meteen een afspraak gemaakt. Zo komt de patiënt altijd op de juiste plek terecht – bij de huisarts als dat kan en bij de Spoedeisende Hulp als dat nodig is.

Hoewel patiënten al jaren gevraagd wordt eerst te bellen, gebeurt dit niet altijd. “Voor de patiënt zelf is het belangrijk dat hij eerst telefonisch contact opneemt. Niet omdat het voor ons makkelijker is, maar omdat het voor de patiënt soms gewoon beter is om niet te gaan reizen. Ze hoeven ook minder lang te wachten als ze eerst bellen”, legt Mariëlle van den Acker, huisarts en voorzitter van SHoKo uit.

Tot elf uur ’s avonds kunnen patiënten nog steeds terecht bij decentrale huisartsenposten in de Kempen: zo blijft spoedzorg dichtbij bereikbaar voor de bewoners.

Optimale ruimte en nieuwste techniek

De nieuwe Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost bieden de spoedpatiënten een mooie, lichte, ruimtelijk ontvangst.

Lees hier verder