Kabinet: overleg over opnamestops spoedeisende hulp

Het kabinet neemt berichten over problemen op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen serieus en spreekt van een ernstig signaal. Iedereen die acute zorg nodig heeft, moet die binnen redelijke tijd kunnen krijgen. 

Dat zei minister Bussemaker in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje. Ze verving daar minister Schippers van Volksgezondheid.

De SP had vragen gesteld over een brandbrief van ziekenhuizen en ambulancemeldkamers in Noord-Holland en Flevoland. Die zeggen dat ambulances geregeld niet terechtkunnen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, omdat daar een opnamestop geldt. Ze moeten dan naar een ander ziekenhuis rijden en dat zou gevaar opleveren voor patiënten.

Bussemaker zei dat de melding van ziekenhuizen en meldkamers dat ze de patiënten niet aankunnen nieuw is voor het kabinet. Minister Schippers gaat over de problemen praten met allerlei partijen in de zorg.

Verschillende oorzaken

De briefschrijvers zeggen dat een belangrijke oorzaak voor de problemen is dat ouderen niet meer terechtkunnen in verzorgingshuizen en daardoor een relatief groot beroep doen op ziekenhuizen.

SP-Kamerlid Leijten vindt de kwestie zo ernstig dat er voorlopig geen verzorgingshuizen of afdelingen spoedeisende hulp meer zouden mogen worden gesloten. Maar dat gaat het kabinet te ver. “Er zijn verschillende oorzaken voor de problemen en die moeten op verschillende manieren worden aangepakt”, zei Bussemaker. Ze benadrukte dat ouderen langer thuis moeten kunnen blijven wonen en ze wees er ook op dat de problemen niet in alle ziekenhuizen spelen.