‘Sommige GHB-verslaafden komen meer dan tien keer per jaar op Spoedeisende Hulp’

De SEH afdelingen zien ze steeds weer terug: gebruikers van GHB. De drugsverslaafden worden vaak per ambulance comateus binnengebracht en kunnen, als ze weer bijkomen, behoorlijk agressief zijn.

Artsen en verpleegkundigen op de SEH van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem zien wekelijks iemand uit de ambulance naar binnen gebracht worden die teveel GHB op heeft. ‘Die patiënten zijn vaak buiten bewustzijn als ze worden binnen gebracht’, zegt spoedeisendehulparts Douwe Rijpsma van het Arnhemse ziekenhuis.

‘Ze hebben daardoor vaak hulp nodig, onder andere met ademhaling. Dat vraagt behoorlijk wat werk van personeel. Bovendien kunnen ze agressief worden. Dat heeft geregeld tot problemen geleid, maar ook frustratie.’

‘Eén op de vijf verslaafden op intensive care’

Van de GHB verslaafden eindigt 40 procent meerdere keren per jaar op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. 20 procent daarvan, moet zelfs worden behandeld op de intensive care. Sommige GHB-verslaafden eindigen soms meer dan tien keer in een jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Dat zijn de eerste resultaten van onderzoek Harmen Beurmanjer. Hij doet als onderzoeker van de Radboud Universiteit / NISPA onderzoek naar GHB-gebruik.

Beurmanjer denkt dat ziekenhuizen meer moeten samenwerken met bijvoorbeeld de verslavingszorg. Hij wil met zijn onderzoek vooral kijken naar manieren om te voorkomen dat verslaafden keer op keer bewusteloos in een ziekenauto terecht komen. Iriszorg zegt dat ze voor GHB-gebruikers beperkt bedden beschikbaar hebben en bij een piek geeft het problemen omdat intensieve zorg nodig is.

Nazorg is van groot belang om ervoor te zorgen dat afgekickte GHB-gebruikers clean blijven. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn toegezegd dat er een landelijk team van experts komt die hiernaar gaan kijken.

Bron : Omroep Gelderland