Verwarde personen zorgen voor toenemende druk op de SEH.

Het MCH Westeinde neemt maatregelen. De nieuwe spoedeisende hulp, die in 2017 opengaat, krijgt aparte kamers voor psychiatrische patiënten.

Er komen twee aparte kamers, die  voor meer rust moeten zorgen. Daar hebben zowel de psychiatrische patiënten als de andere patiënten baat bij. ,,De eerste hulp is vaak een heksenketel,” zegt Frans de Voeght, hoofd SEH in MCH Westeinde. ,,Psychiatrische patiënten zijn gevoelig voor prikkels. Daarbij brengen ze zelf soms onrust met zich mee.”

Het aantal psychiatrische patiënten op de eerste hulp neemt snel toe, ziet De Voeght. ,,Er zijn tegenwoordig meer verwarde mensen terwijl er minder worden opgenomen in instellingen. Elke dag zien we hier één of twee mensen die geprobeerd hebben zelfmoord te plegen.”

Overdosis
Patiënten in geestesnood worden op de eerste hulp niet als aparte groep geregistreerd, maar dat hun aantal toeneemt blijkt wel uit de vele meldingen van overlast door  verwarde personen bij de politie Eenheid Den Haag. Het aantal meldingen steeg van 3723 in 2011 naar 6863 in 2015.
Bij de Opvang Verwarde Personen (OVP) van de politie kwamen in 2015 2500 personen terecht. Van hen ging 30 procent door naar de eerste hulp van het ziekenhuis, bijvoorbeeld vanwege een overdosis medicijnen.

Onlangs nog ving een surveillancekoppel van de politie tijdens een nachtdienst drie verwarde mensen op. Ze werden terug naar huis en naar de speciale politieopvang gebracht. Dat is veel, vindt een agent op Facebook: ,,Dan kun je alleen maar hopen dat het toeval was.” En binnenkort staat een man terecht die in Leidschendam zijn GGZ-begeleider mishandelde en brand stichtte.

Speciale ambulance

Zorginstelling Parnassia wil ook meer maatregelen. Dennis Bal, namens de zorginstelling projectleider van de OVP bij de politie, pleit voor een speciale ambulance om mensen in psychische nood mee te vervoeren. Het huidige ambulancepersoneel mag patiënten niet gedwongen vervoeren. Bovendien zijn de huidige ambulances niet ingericht op mensen met psychische problemen.

Bron