Defensie gaat beveiliging SEH in Suriname ondersteunen

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft diverse maatregelen getroffen waardoor de veiligheid kan worden opgevoerd na de schietpartij vorige week.

Ook minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft enorm geholpen, zodat de SEH weer normaal kan functioneren. Dit zegt algemeen directeur van AZP, Antoine Brahim in gesprek met Starnieuws. Vanmiddag is er een evaluatie met de SEH over de situatie en het treffen van verdere maatregelen. De nieuwbouw die gepland is voor 2020 zal opnieuw bekeken worden op veiligheidsaspecten.

De triage-ruimte waar beoordeeld wordt tot welke categorie een patiënt behoort, is verhuisd naar binnen. Dit is nodig om het veiligheidsgevoel verder te verhogen. Bovendien kunnen artsen inspelen als de situatie van een patiënt verergert. De beveiliging is verder opgevoerd door de afdeling van AZP en Mozart Secrurity. Minister Pengel heeft medewerking van Defensie gekregen voor extra beveiliging. Daarnaast surveilleert politiebureau Munder extra in de omgeving.

Brahim en Fausia Poese, coördinator van de SEH, antwoorden op vragen van Starnieuws dat het in het Paasweekend veel rustiger was. De samenleving heeft gehoor gegeven aan de oproep om naar huisartsenpoli’s te gaan en gebruik te maken van de wachtdienstregelingen. De SEH kan zich dan concentreren op acute hulp en traumapatiënten. In overleg met Volksgezondheid zal dit gestimuleerd worden, want de SEH is overbelast, waardoor patiënten langer moeten wachten.

Categorieën patiënten
De triage-unit beoordeelt de binnengekomen patiënten op de ernst. Er zijn vijf categorieën van patiënten, legt Brahim uit:
1. Bij levensbedreigende situatie wordt de patiënt gelijk geholpen.
2. Patiënten die ernstig aan toe zijn, maar waar er nog geen sprake is van levensbedreiging, wachten tussen tien tot dertig minuten. Indien de situatie verslechtert, worden zij ook meteen geholpen.
3. Mensen die ziek zijn en toch behoefte hebben aan nader onderzoek. De mogelijkheid bestaat dat zij worden opgenomen voor observatie, die wachten 1 tot 2 uren.

Bij categorie 4 en 5 gaat het om mensen die geen acute zorg nodig hebben. Deze mensen zouden evengoed door een huisarts behandeld kunnen worden. Zij wachten indien het druk is vier uren en langer. Indien zij na 23.00 uur nog naar een huisarts zouden kunnen gaan, zou de SEH enorm worden ontlast.
Brahim en Poese zeggen dat nagedacht wordt over oplossingen om de druk op SEH te verminderen. Het personeel werkt onder hoge druk. Het personeel dat in dienst was toen een patiënt de bewaker van Mozart Security doodschoot op de SEH, wordt psychisch begeleid. De beelden van beschieting zijn afgestaan aan de politie die bezig is met het onderzoek.

Bron