Belgische ziekenhuizen kunnen toestroom aan gewonden aan

De grote ziekenhuizen in Brussel hebben het dinsdag bijzonder druk na de aanslagen eerder dinsdagochtend op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

Elke zorginstelling is op de hoogte gebracht van het rampenplan en er is bijkomend personeel opgeroepen. Ook verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen vangen gewonden op. “Wij zijn voorbereid na de aanslagen in Parijs en onze ziekenhuizen kunnen dit aan”, laat minister van Volksgezondheid Maggie De Block weten.

Het voorlopige dodental van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en de metro in Brussel ligt op 34. Daarnaast vielen echter tientallen gewonden. In de vertrekhal van Brussels Airport werd minstens één bom met spijkers en andere projectielen gebruikt, wat het hoge aantal gewonden verklaart. Er is officieel sprake van 81 gewonden uit Zaventem, in de Brusselse metro zouden 106 mensen gewond zijn geraakt.

Geen opvangproblemen in Brussel

Op de spoeddienst van het Eramusziekenhuis in Anderlecht is dubbel zoveel personeel aanwezig als normaal. Het universitair ziekenhuis kreeg in de loop van dinsdag veertien gewonden binnen van de aanslagen, waarvan acht met zware verwondingen. Als universitair ziekenhuis beschikt het Erasmusziekenhuis over alle chirurgische specialisaties en heeft het een erg performante en uitgebouwde dienst intensieve zorgen.

De Anderlechtse zorginstelling staat daarom ook vooraan als het gaat om de opvang van slachtoffers. “De hulpdiensten zijn erg actief geweest wat betreft de verspreiding van de slachtoffers”, aldus het hoofd van de spoeddienst, Christian Melot. Die gaat ervan uit dat in de loop van de namiddag nog slachtoffers zullen worden binnengebracht.

Bij het Europa Ziekenhuis Sint Michiel, kortbij het metrostation van Maalbeek, kwamen nog eens zeventien gewonden binnen. “Er is capaciteit vrijgemaakt om alle patiënten op te kunnen vangen, onder meer door een uitbreiding van de afdeling intensieve zorgen”, zegt Jef Peeters, algemeen directeur van de Europa Ziekenhuizen. “Iedereen kan gepast worden opgevangen.”

De universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel kregen elf gewonden binnen. Daarnaast waren aan het UZ Brusel in Jette rond de middag al een zevental mensen binnengebracht. Ook in deze ziekenhuizen zijn geen capaciteitsproblemen gemeld.

“Bel niet naar het ziekenhuis”

Zeven slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport zijn overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven, drie van hen verkeren in kritieke toestand. “Het ziekenhuis blijft standby en heeft de nodige capaciteit om nog meer slachtoffers op te vangen”, aldus het UZ in een mededeling. In een mededeling vraagt het UZ Leuven voorts met aandrang om niet naar het ziekenhuis te bellen om zo de lijnen niet te overbelasten. Familie en naasten van de gewonden zullen rechtstreeks gecontacteerd worden.

Bron