In heel Brabant zetten ziekenhuizen meer personeel in…..Carnaval staat voor de deur.

Carnaval kom je de komende dagen overal tegen, helaas ook op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. In het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg staan arts Harm van de Pas en zijn collega’s weer klaar voor de wat onfortuinlijke feestgangers. “We hebben zakjes, we hebben emmers, we hebben vuilnisbakken, we hebben van alles in de aanslag.”

Carnaval op de Spoedeisende Hulp heeft alle ingrediënten van een gewone stapavond, maar dan in een XXL-uitvoering. Er zijn meer patiënten met alcoholgerelateerde problemen en er zijn nogal wat patiënten die nogal vreemd uitgedost zijn. “Dansmarietjes, mensen als Zwarte Piet, boeven en combinaties daarvan. Eigenlijk ook gezellig.”

Veel kots
En er is veel kots, veel braaksel. “Kots stinkt altijd”, is het nuchtere commentaar van de arts.

In heel Brabant zetten ziekenhuizen meer personeel in. Ook bij het Máxima Medisch Centrum zijn er extra medewerkers actief tijdens de nachtelijke uren op de Spoedeisende Hulp en ook zien ze daar vreemde vogels. “Vaak komen deze mensen recht uit de kroeg en zijn ze dus nog steeds verkleed”, zegt Anne van Hest.

Niet agressief worden
Behalve dat het carnaval een bijzondere periode is voor de Spoedeisende Hulp, hebben de medewerkers ook een serieuze boodschap. “We hebben hier uitgebreide training gehad in het omgaan met agressie. In het bijzonder agressie ten gevolge van alcoholgebruik. Als je hier doodziek binnenkomt dan behandelen we je, maar agressief gedrag tolereren we niet. Daar wordt altijd aangifte van gedaan.”

Bron