SEH Antoniushove gaat dicht, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg bezorgd

De spoedeisende hulp van ziekenhuis MCH Antoniushove gaat dicht. Daarmee verdwijnt ook de huisartsenpost uit het Leidschendamse ziekenhuis. De SEH in Antoniushove moet dicht op last van zorgverzekeraars.

De kwaliteitseisen van de spoedeisende hulp worden hoger. Antoniushove verwijst patiënten op de eerste hulp steeds vaker door naar andere ziekenhuizen die groter zijn en betere zorg bieden. ‘In vijf jaar tijd daalde het aantal patiënten bij de spoedeisende hulp daardoor van 22.000 naar 17.000,’ zegt Jolien Verweij van MCH Bronovo.

Huisartsenpost

Omdat de huisartsenpost het beste functioneert bij de spoedeisende hulp, vervalt die ook en blijft de huisartsenpost in het Leyenburg ziekenhuis en het Westeinde ziekenhuis in Den Haag over. Leidschendam-Voorburg en Voorschoten willen dat de spoedeisende hulp en huisarstenpost blijft.

Inge Nieuwenhuizen, loco-burgemeester Voorschoten noemt ‘het verschraling van de zorg’. Leidschendam-Voorburg en Voorschoten trekken samen op in het verzet ertegen. Ze hebben een brief geschreven aan het ziekenhuis, zorgverzekeraar CZ en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het behoud te bepleiten.

Half februari advies

Half februari brengen de OR en de patiëntenraad een advies uit. Mocht het allemaal doorgaan, heeft Antoniushove vanaf volgend jaar geen spoedeisende hulp en huisartsenpost meer.

Bron