Gouden Smiley voor SEH Rijnstate Ziekenhuis

De Spoedeisende Hulp van Rijnstate heeft als eerste Spoedeisende Hulp (SEH) in Nederland de Gouden SEH-Smiley van Stichting Kind en Ziekenhuis ontvangen.

Rijnstate heeft sinds 2012 een ‘SEH Kids’, waar alle kinderen met een acute aandoening worden gezien en behandeld. De SEH Kids bestaat uit vier behandel- en observatiekamers. De kamers zijn zodanig gesitueerd dat de kinderen niet geconfronteerd worden met volwassen SEH-patiënten. De kamers van de SEH Kids liggen naast elkaar, met aansluitend een kindvriendelijke wachtruimte.

Om de behandelkamers een kindvriendelijke en angstverminderende uitstraling te geven, is er voor gekozen om op de kamers zo min mogelijk medische materialen in het zicht van de kinderen te plaatsen. De kamers zijn kindvriendelijk ingericht, onder meer met tekeningen van een kunstenaar. Er is ook veel aandacht voor de ouders en begeleiders van de kinderen. De behandelkamers zijn zo ingericht dat de ouders bij het kind kunnen blijven. Voor een optimaal resultaat bestaat het behandelteam uit zowel kinderverpleegkundigen als SEH-verpleegkundigen.

Gouden SEH-Smiley
De Smiley is het kwaliteitskeurmerk van Stichting Kind en Ziekenhuis en duidt de mate van kindgerichte zorg vanuit het perspectief van het kind en de ouders. De SEH-Smiley is de meest recent ontwikkelde Smiley en is ontwikkeld om ziekenhuizen te ondersteunen bij het kind- en gezinsgerichter maken van hun Spoedeisende Hulp.

Dineke Hofman, hoofd SEH Kids: “Wij gaan door met het actief uitvragen van ervaringsverhalen van patiënten en hun begeleiders, omdat zo heel duidelijke knelpunten zichtbaar worden die we in de praktijk niet zomaar opmerken.”

Ervaringen van een ouder van een 10-jarige jongen
“Al het personeel van de Spoedeisende Hulp was betrokken, geduldig en attent. Mijn zoon vond het spannend, maar merkte dat iedereen er voor hem was. We moesten vaak langere tijd wachten maar er kwam altijd wel iemand vragen of alles nog goed ging. Er was slecht tot geen bereik op mijn mobiele telefoon (Vodafone), wat best lastig was. Gelukkig was er wel goede WiFi, zodat ik toch met mijn man contact kon opnemen en hem kon bijpraten over de status. De TV op de kamer was een uitstekende manier om de tijd door te komen. De broer van mijn zoon was ook mee. Omdat hij niet op het bed kon liggen was het voor hem wel lastiger om mee TV te kijken.”

Stichting Kind en Ziekenhuis
Kind & Ziekenhuis bevordert al bijna 40 jaar kindgerichte medische zorg vanuit het perspectief van het kind en de ouders in het ziekenhuis, thuis of elders. Stichting Kind en Ziekenhuis kent Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys toe aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun medische voorzieningen voor kinderen en ouders. Voor meer informatie kunt u kijken opwww.kindenziekenhuis.nl/smiley.

rijnstate smiley

Bron