Zorgen over mogelijke sluiting SEH Antoniushove Leidschendam

De gezamenlijke huisartsen in Leidschendam, Voorburg en Voorschoten willen dat de spoedeisende hulp in MCH Antoniushove in Leidschendam open blijft. ‘Goed bereikbare zorg is voor de vergrijsde populatie van de noordelijke regio van Den Haag heel belangrijk,’ aldus Peter Ottengraf, woordvoerder namens 46 huisartsen in het gebied.

Een woordvoerder van MCHaaglanden – waaronder Antoniushove valt – zegt dat er wordt nagedacht over de toekomst van de spoedeisende hulp in de regio. Daarover worden gesprekken gevoerd met gemeenten, huisartsen en zorgverzekeraars. Maar zij benadrukt dat er nu nog geen besluit is genomen over het al dan niet sluiten de post in Leidschendam. Dat gebeurt aan het einde van dit jaar.

Wel is het zo dat er al sinds 1 februari van dit jaar geen 112-ambulances meer naar de spoedeisende hulp in Leidschendam rijden. Volgens de woordvoerder waren dat er in het verleden ook al niet veel, zo’n een à twee per dag.

‘Spreiding in de regio is belangrijk’

Op dit moment zijn er drie huisartsenposten in de regio: in het Leyenburg ziekenhuis (Leyweg, Den Haag), in het Westeinde ziekenhuis (in het centrum van Den Haag) en in Antoniushove. De huisartsen vinden het voor de hand liggen dat vanwege de geografische spreiding over het gebied de spoedeisende hulp bij Antoniushove open blijft.

Mocht de spoedeisende eerste hulp in het Antoniushove ziekenhuis wel sluiten, dan moeten ook de gezamenlijke huisartsen beslissen of zij hun post daar open houden. Een huisartsenpost functioneert beter als de post is geïntegreerd in een spoedeisende hulp, stellen ze.

Patiënt niet naar andere plek

Dit omdat het dan bijvoorbeeld mogelijk is door te verwijzen voor behandeling, zonder dat een patiënt naar een andere plek moet. Ottengraf: ‘De spoedeisende hulp moet open blijven. Alleen dan heeft de huisartsenpost in Antoniushove meerwaarde, omdat we mensen direct kunnen doorverwijzen als dat nodig is.’

De huisartsen boden dinsdagmorgen een petitie aan aan wethouder Floor Kist (GroenLinks, zorg) van Leidschendam-Voorburg. Individuele burgers en organisaties, zoals de ouderenbonden, wijkcliëntenraden, Platform gehandicapten, Participatieraad maakten al eerder duidelijk grote bezwaren te hebben tegen het sluiten van de post.

Gemeente wil belang spoedeisende hulp benadrukken

Wethouder Kist wil in een gesprek met MCH het ‘belang van de spoedeisende hulp én de huisartsenpost voor gemeenten te benadrukken’.

Bron